HKCC 2023-2024 討論區[1] 熱烈慶祝祖國成立74周年HKCC悔終身HKUSPACE更稱心

660 回覆
2 Like 4 Dislike
有冇師兄知開sem後點swap/add drop
點都好過佢1.33啦
你指real time add/drop定indicate subject preference?

首先,你最好喺tg group(或者其他社交媒體)到post你想swap嘅班,畀其他人同你match返佢想同你swap嘅班,如果有人同你夾嘅話,通常會pm你。

如果你指real-time嘅話,你每日會分配到45分鐘嘅time ticket(最後聽日,自己上myHKCC睇),你要搵同你同一時段嘅人同你F2F add/drop。之後一夠鐘就大家一齊swap去對方嗰班(具體做法係喺「Add/Drop」頁面到撳你想swap科嗰班嘅綠色循環符號,再撳對方嗰班,最後同時Confirm),會即時睇到結果。

如果搵到嘅partner同你唔同時段嘅話,你就要用「Indicate Subject Preference」,具體做法係每日10:00-16:59雙方一齊喺Round 1 Preference Order 1到Drop自己嗰班同Add對方嗰班 (至於啲掣點操作,你好容易摸索到嘅),Confirm完之後就等17:00系統攪珠配對,成唔成功都會電郵通知。成功嘅話就要自行移除subject preference,失敗嘅話會自動第二日再攪過,乜都唔使攪。

btw, 學校電郵有份官方教學,自己下載來睇吓點撳掣。(如果搵唔到份文件嘅話,問其他同學,我唔識描述喺邊到下載)

另外,我嘅Swap班要求更新咗(只接受Indicate Subject Preference,唔接受real time Add/Drop):
放 SEHH2240 B02D
收 SEHH2240 B01B

放 SEHH2042 B02B
收 SEHH2042 B02A
Week 1嘅22至25號繼續有得Indicate Subject Preference,具體方法同之前Indicate Subject Preference一樣
對唔住,睇錯咗,今日係real time Add/Drop嘅最後一日,之後22-25號重有得Indicate Subject Preference。
Thx Ching
如果得一科
係咪all or nothing tick 唔tick 都無所謂
對我來講有咩分別?都係入academic probation/收warning letter啫!
證明你唔值唔做project
常識來,冇人會「All or Nothing」而唔接受0.5
你話你同佢Indicate Subject Preference,你成功佢失敗,可能係你喺waiting list前過佢(我唔知waiting list係隨機排定跟交preference次序排),系統幫你你同咗排名比較前嘅人swap,排較後就冇人同佢swap
不過唔緊要,22-25號重有機會Indicate Subject Preference,你叫佢到時再搵人同佢match(不過好大機會搵唔到partner)
問題係大學淨係得冇考試嘅科,冇齋考試嘅科呢!
Maths咪係
唔係呀 係兩邊都unsuccessful 先最唔明
冇group project,但有individual assignment(即係類似中學數學功課)囉!
你問其他人,呢層我真係唔知
咁你唔做點熟悉點考試啊!

100%個啲讀law open book咪係囉
Individual assignments 都唔識做仲想考試高分
屌佢啦
計e寫寫下變埋2
HKCC Swap科 (Add Drop 交換)
https://t.me/HKCCTalk/104871
放 SEHH2240 B02D
收 SEHH2240 B01B

放 SEHH2042 B02B
收 SEHH2042 B02A

放LCH1019 B04
收LCH1019 B03
更新:

已放LCH1019 B04
已收LCH1019 B03

繼續放SEHH2240 B02D
繼續收SEHH2240 B01B

繼續放SEHH2042 B02B
繼續收SEHH2042 B02A
轉完之後 你預今個sem 拎咩龜
放SEHH2240 B02D
收SEHH2240 B01B

放SEHH2042 B02B
收SEHH2042 B02A
F F F
想知道邊度有得check 卷,點搵都搵唔到
更新:
放SEHH2240 B02B
收SEHH2240 B01B

放SEHH2042 B02B
收SEHH2042 B02A
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞