瑞士淺度遊記

159 回覆
72 Like 3 Dislike
搭好耐車都唔會覺得悶,沿途啲景都好靚!
我都係臨尾返蘇黎世先落雨
價錢太趕客
Zermatt本身應該都可以經Glacier Paradise 有纜車落意大利
歐洲大把地方都係咁
我自己就冇唔舒服
都有見到老人家上去
不過都要睇返屋企兩老嘅身體狀況

反而係去雪地、特別係冰宮真係小心行
驚老人家跣親
https://anywhereweroam.com/matterhorn-alpine-crossing/

似乎就係果條新cable car,9月頭上去glacier paradise 已經見到啲牌寫住有車去意大利
好好天

Lm
Dolomites d野食真係好屈機
好多隱世廚神
一月去瑞士係咪好蝕 日照太短
不過通常上雪山都唔會玩到咁夜
日落嗰段時間多數搭緊車返酒店
一係預多幾日玩
而家係瑞士就見到呢個post
好慶幸第一次自己一個去旅行就係揀左瑞士黎去
10日上左8個山係好體會到個個山都真係有分別地靚

1.每一個景點都係靚到童話咁,有山有雪有湖有草原,就算係平時覺得係浪費時間搭車時間都可以keep住有野睇

2.極度旅客friendly, 9成既指示都有英文,又唔使好似其他歐洲國家咁成日要擔心比人偷野。

反而使錢方面如果你忍受到日日食劣食(coop 燒雞/香港帶黎既杯麵/自己煮),其實又無想像中咁貴。
反而有啲想知仲有咩地方可以下次再去玩
下面係今次個plan

Day1: Zurich落機->Luzern->Pilatus Mount+坐船金色環游
Day2: Rigi Mount + Luzern 舊城區
Day3: 朝早Stanserhorn ->下畫Titlis
Day4: Luzern ->Interlaken-> Aareschlucht河谷
Day5:Schilthorn->Murren->Mount Harderkulm日落
Day6:Jungfrau+First adventure package +Grindalwald
Day7:Interlaken->Zermatt->Matterhorn Glacier Paradise
Day8:睇日出>Gornergrat行落Riffelsee影湖>Blauherd 5 lake walk
Day9:Zermatt->Geneva->Mount Saleve
Day10:Montreux+Vevey->Lausanne
Day11:Geneva早機走
我都差唔多, 你都係冬天去?
同埋啲人一見你遊客樣,會自動波講英文
見你個樣好迷惘,又會主動問你需唔需要協助
好有愛
機票幾多算正常, 1萬 5千係咪屬於貴 . 2個人來回?
之前9月去,來回8000左右,不過我去程轉咗兩次機
岩岩10月去完 來回7700左右1個 杜拜轉機 不過我係蘇黎世入 日內瓦走
因為由左玩到右 去日內瓦 ?
只不過去到zermatt 去蘇黎世同日內瓦都係3個幾鐘 價錢就差3百左右 當去多個地方咁
第一次去,建唔建議 蘇黎世落地, 日內瓦走 係咪都順路,主要想去少女峰睇雪山個d
我夏天去但算遲出門口
啲交通真係太方便
我諗你冬天去既話肯早少少起身
一日走2座山都無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞