瑞士淺度遊記

159 回覆
72 Like 3 Dislike
Dolomites唔揸車點玩
而且都貴
我9月頭去 少女峰頂、馬特洪峰頂冇乜雪
$24000用咗 11日
住宿同食平過瑞士好多
冇揸過車
全程巴士火車纜車
哩間喺少女峰上面嘅
餐廳當年有上過去兼食埋個lunch

樓主去first有冇行埋條健行山徑呀?
盡頭有個湖仔
對面有雪山做背景超靚㗎

重有窮L恩物 「燒雞」
留名
12月去德瑞14日
行程有9成同樓主一樣
Lm
但係咁多日都湖光山色會唔會悶呢
咁法國chamonix呢
呢三到邊到最好
同咪聽聞matherham將來有新䌫車
完工之後可以由zermatt跨山搭到去意大利
真正既芝士火鍋係唔好食
嗰陣有啲熱唔想行咁耐就冇去到
唔會呀,本身都鍾意睇風景
同埋有時係雪山,有時係草地,個景色都唔同
同埋每座雪山頂,個氣候,感覺,風景,同埋可以玩嘅嘢都唔同,所以每座山都好有新鮮感
15年去都無乜見過有阿差
依家基本上去到Grindelwald你淨係見到大量阿差同韓國人,中國人都無呢兩群人咁多
因為中國人無錢
一來啦 二來可能係過左暑假
但其實班阿差都唔係好過班大陸人幾多,唔洗吹奏
Day 7
一朝早就出去睇黃金馬特洪峰,如果想影靚相落下面條橋會少啲人
iPhone 13pro 都影到好靚

返酒店嘅路程都見到,好靚!

睇完日出就返酒店食早餐

出發去Gornergrat

雖然冇咩雪,不過都好靚!同埋辨識度好高,一睇就知係馬特洪峰

附近嘅景色都好特別

好多人都疊石仔,諗起日本啲神社

我哋買飛搭去最高嗰個站,之後好似行咗三個站先再上車落山

行山沿途嘅景色

之後去Riffelsee 影倒影

再向前行都有個湖,有舊石可以行過去打卡

專登喺香港買去影

打完卡又開始漫長嘅行山行程

行咗勁耐先去咗一個站好彩有帶野食同水

行行吓遇到個台灣大媽,佢問我哋可唔可以一齊行,佢驚行錯,於是變咗三人行

由落車開始計,差唔多用咗6個鐘先到Riffelalp 雖然計埋影相時間,但實際都有行4個鐘,對於冇做開運動嘅人嚟講都幾攰中途都見啲阿伯頂唔順攤喺草度同埋真係要著行山鞋,啲路有少少難行

台灣大媽原本諗住行埋落山,不過驚自己行錯就跟埋我哋搭車

落到山食返枝雪條先得

之後就返酒店休息下

差唔多黃昏嘅時候又出咗去行吓,諗住影夜景

等咗陣個天開始暗,啲街燈都開晒

好靚

Day 7完
真係好多阿差,啲阿差仲成日唔排隊
無錯 我叫佢咪插隊 當聽唔到
之後大大聲屌鳩佢fucking indian先識收皮

當時亞洲人同印度狗大概係64比先敢咁屌
無錯 我叫佢咪插隊 當聽唔到
之後大大聲屌鳩佢fucking indian先識收皮

當時亞洲人同印度狗大概係64比先敢咁屌
Day 8
呢日搭冰河列車去Chur

紀念品櫃,如果想買唔使行過去,喺位同啲職員講就得

成卡都係旅行團,領隊坐我哋對面
我哋原本因為太遲plan 行程,坐唔到冰河列車,出發前一個星期再上網睇見到有位就訂咗,應該係呢個團hold 起啲位再放出嚟

搭車沿途風景都好靚

去到Andermatt 開始派飯

沙律

頹飯,啲飯唔好食

甜品就唔錯

買咗隻杯

食飽繼續睇風景,不過今次搭到Chur 就落車,睇唔到條橋

搭咗幾個鐘,終於去到Chur ,check in 之後就即刻出發去列支敦士登
呢個centre 可以印印仔落passport 度,喺嗰度執到本日本護照大家去印記得袋好啲野

可以扮國王

之後就去郵票博物館,呢度啲post card郵票靚啲,可以喺度買

買完郵票就周圍行吓地下都有郵票

如果你沿住列支敦士登嘅邊界行一圈可以有張證書,差唔多行4日

跟住去咗瑞士同列支敦士登嘅交界

不過條橋好多屎

準備搭車返Chur

返到去已經天黑

Day 8完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞