瑞士淺度遊記

159 回覆
72 Like 3 Dislike
佢D水全部山上面駁落嚟,乾淨到仆街
Evian D水都係同一座山
coop 個bakery唔差
牛角包唔差得過麵包舖
佢仲有一隻包叫做zofp/ tresse au beurre,好正,窮撚恩物

外國其他地方多數賣challah,個樣好似,但無咁好食
Day 9
食完早餐就返蘇黎世

今日天氣麻麻,好大霧

返到蘇黎世就放低行李去沙夫豪森,晏晝買咗個麥當勞試,14chf茄汁仲要另外加錢

味道正常,奶昔幾好飲食食吓見到啲細路玩薯條,掉嚟掉去,不如掉晒俾我

食完野就喺附近行

Munot

開始有紅葉

之後去睇凸窗

雪糕

萊茵瀑布,都好靚!

睇完瀑布就返蘇黎世

喺瑞士嘅最後一個晚餐,決定食餐好嘅

酥皮湯啲酥皮好香好好食!

俾多次機會芝士火鍋,今次啲包好食啲,不過個芝士都係好咸

沙朗牛扒,幾好食

Day 9完
四年前去過 好懷念 當年獨遊✌️✌️
靚到想全跟你行程玩
有諗過plan 下年6月去瑞士
但係旺季 唔知會唔會好多人
同埋要行下山 驚6月會熱
見你9月去 都有啲想轉9月尾去
揾瑞士公司做 去到你怕
佢地果面文化好鐘意 外地僱員過去
6月係旺季岩岩開始 比較貴
我9月去都有啲熱,著T加風褸
下晝一有太陽就會好熱
同埋大部分酒店唔會有冷氣
所以9月去都ok ,早晚都涼
Day 10
呢間酒店嘅早餐好豐富

食完就喺蘇黎世附近行吓

之後搭車去Lindt 博物館,因為miss 咗班巴士,所以行遠咗

終於嚟到入場前要放個袋入locker ,可能驚你最尾拎太多朱古力走門票預先喺香港買定,都係klook 嗰啲買

展館都係介紹吓啲歷史、做法咁
入場前可以拎個導航,嘟個攪棍公仔就會介紹

有得試朱古力,建議帶枝水入去,食少少都起晒痰

呢個有幾款味,記得有黑朱古力、士多啤梨、橙味

臨走嘅時候每人每款可以拎一粒

之後到買手信時間

仲有間cafe 可以食吓野

之後就搭巴士走,再周圍行吓

晏晝去軍火庫餐廳食

薯餅幾好食,不過個汁有啲咸

又係薯仔

最後返酒店拎行李走

喺機場叫咗份漢堡食,抵食過麥記,啲薯條好好食

準備上機了

又食嘢,嗰兜青豆小米超難食

Day 10完
Day 11
前往杜拜,今次停杜拜就有時間行吓個機場
喺瑞士機場都有買啲手信,然後喺杜拜都見到有得買仲要平啲

最後一程機返香港了

有小食,芝士包幾好食

Day 11完

總結今次行程都幾滿足
第一次去歐洲,成個過程都順利
plan 好咗嘅景點又去到
重點係遇到好天氣
之前去旅行成日陰天,呢幾日太好彩了
祝大家去旅行都遇到好天氣
我今年4月去 凍到仆街 不過都有太陽 我同老虎喺Interlaken租左架船出湖邊 同埋租左架單車踩全日

同埋你去咁多地方 冇去拎呢本嘢打印仔曬左
睇親瑞士post好似冇乜人去Oeschinensee 個湖環山靚到好似仙境咁啦
去到尾二嗰日先知有呢本野
淨係印到兩個印
coop所有自己野都係窮撚恩物
佢自己煮啲嘢都好平
出年去都係11日
如果2萬幾一個人都ok
睇你點玩,我嗰陣去兩星期都唔洗兩萬
點做到 可唔可以分享下

早兩個月去澳洲兩個禮拜都用咗兩萬幾
我覺得最貴係食 冇慳住食 冇豪食 平均一餐70-100CHF
/2人
留名,嚟緊6月去
我5月尾去機票5000幾平時一日兩餐,多數自己煮,兩日就食一餐好 (e.g.酒窖餐廳)不過去到trip尾嘅時候都冇顧慮咁食最貴主要都係上少女峰
6月+1
瑞士最正係無論邊到都可以見到雪山
有啲地方仲要靚過啲打卡地點但連名都噏唔岀
如果有人認得岀嗰到係邊到可以話返我知

圖片輔助:
岩岩番黎

有兩個鎮係interlaken附近,一個spiez 一個lungern都係人較少但超靚的湖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞