2023年秋季日劇討論(1)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
原作越後越好睇
呢套出年會上埋電影版 唔知拍到去邊part
戴返盔唔係打手
其實萌歌唱歌唔難聽 但萌歌本身個曲風同聲線唔適合做英子
做得英子唱歌就要夠high 有氣勢同令人驚艷 而萌歌唔係 講緊唱歌嘅氣勢起碼要有ado嘅一半先撐得住英子個角色
得罪講句 個人覺得高杉演技其實冇啲人講到咁好 至少睇左狂賭同新娘覺得麻麻 係晨間劇表現正常
One day
7.8%_5.5%_5.3%

會計
6.3%_5.6%

第二春
5.7%_5.1%

家政夫
9.1%_7.0%_8.0%

穿越時空的戀人
2.9%_2.6%_2.3%

暖爐
7.3%_6.1%

孔明
6.1%_5.3%_5.5%_4.0%_3.8%

5.9%_5.1%

紅線
7.9%

料理
5.5%

麻煩律師
6.9%_6.6%

收稅
5.9%_6.6%

棒球
10.8%_10.7%

Sexy 田中
7.2%

估唔到家政夫個收視咁好
今季係NTV翻身季?
三線都OK喎
套套都跌
d觀眾去左邊?
富士自己搞FOD優先睇
加上target男觀眾擺星期三又有水曜日のダウンダウン分薄收視
多重不利因素

同期有睇過動畫版嘅孔明、青春之旅、My Home Hero
真人版我淨係有追孔明
沒有暖桌的家
一嚟有串流平台唔使即時睇real-time
而且日劇嘅套路大多都好易捉 一唔係就醫生律師警察
愛情劇就係happy ending forever and ever
好似border呢啲神作已經好少有
所以題材唔吸引/劇本唔掂真係搵鬼睇
所以而家睇大數據要睇埋 Tver
收稅升咗
家政夫升返
即係real time睇電視嘅都係想輕輕鬆鬆笑吓
古巨基係唱得唔難聽
但佢只可以話係一個普通歌手
距離要震撼到人感動到人既歌聲仲差好遠
同埋選歌真係唔得
又冇OP首chikichiki
仲有動畫可以搵聲優配音唱歌搵96貓係因為動畫配音員同唱歌嘅歌優都可以唔露真身
但係去到真人 唱歌個陣搵第二個人唱 叫人播cd咁就怪左啲 畢竟真人化都需要少少reality 連nhk晨間劇都會叫趣里直接上陣啦
所以萌歌個曲風同聲線就已經係原罪嚟 仲要同96貓比簡直係公開處刑
依家呀舊J家又伸個頭出嚟話同nino仲傾緊架,可能佢最後會簽翻我地呢邊架,傾你老母呀傾
應該對佢地黎講超額完成
最低成本
無咁起眼既主角
都可以話同其它台既收視平起平坐
個名臭晒就咪痴埋黎
好樣衰
除非最後真係簽返
無chikichiki真係爭好遠
我睇完劇再睇動畫都覺得真人版要呢個op
直頭成功
水10贏到富士
日10算高
連土曜都可以倒升
役所真人好撚正 多謝AFF

睇個樣安田顯又可以做返拿手角色
向井理應該carry到隻舞好可惜
孔明
第二春
大海、靚仔靚女、夢想、建築師,想叫真夏灰姑娘編劇嚟學下嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞