2023年秋季日劇討論(1)

1001 回覆
11 Like 3 Dislike
睇昨日的美食第2季第2集搓麵團覺得好治癒幾時拍套講整麵包嘅劇麵團特別治癒
原來hoy 播緊小女侍
不過平日下午
比學生睇?
呢套理論上係最多人開嘅三甲無誤
但下集都好似第一集咁可能會多人棄

點解多部未好似醜咗
佢打住slient 班底係有少少期望
本身仲想等多幾集先開
點知忍唔住
雖然暫時有少少失望
我想試下整今集呢個
大家睇左勿言推理電影版可以多啲入去專post 講
近年日劇/影為人詬病就係一味賣查案仲有說教
勿言明明幾另類,但都係比人屌呢兩樣野…
呢套真係算帶到人多啲睇返日劇既作品黎,希望多啲人推
今季仲保持到水準
今集一開頭照鏡果度,西島叔
淨係睇佢2個對話都好溫馨
片頭直頭想無限loop
柴崎幸同佢老爺嗰度係說教喎
有咗說教味重既印象之後,可能連睇水泥比喻都覺得咁樣表達好作撞
overall套戲其實就同電視劇一個兩集既故咁樣,又唔係唔好睇但又唔係好需要睇電影咁
可能佢本身佢係劇掛
內野仲要扯緊西島件衫露個波形出嚟
我最憎說教
但勿言冇比到說教感覺我
覺得佢成套野都好多金句,想拎電話出黎抄低
大受啓發
水泥個比喻我幾buy
柴崎果段書都有
睇左原作漫 入面啲故唔係大格局
所以你講得啱,拍電影咪當小品睇囉,唔係一定要入戲院就睇星戰魔戒甚至王者天下

而勿推票房日本的確今年係排後王者天下少少而已
而家d人睇開d my 式劇集
一集播幾次歌冇對白
對白長少少或者講下道理就話係說教架啦
其實真係接受唔到下下都要咁速食
抖音 YouTube short 算啦
以後唔駛睇戲劇
呢套起碼要PG....
我家律師很麻煩 第一集收視有6.9
而家話就話收視率冇咁重要
但呢度有冇人識睇點用 Tver 去判斷套劇收唔收得?
拋磚
搵到一個計 Tver Bookmark 嘅網站

https://achikochi-data.com/tver_favorite_trend_current_term_drama/
https://tver.co.jp/news/20230809-1.html
每季完左都會出返個總播放數
重有tokyo mer 44億
2023春 Tver 收得最高係
1 あなたがしてくれなくても(我們之間沒有的)
2 王様に捧ぐ薬指 (獻給國王的無名指)
3 風間公親―教場0― (風間公親―教場0―)
4 夫婦が壊れるとき(夫婦崩壞之時)
5 ラストマンー全盲の捜査官ー (Last Man)

但冇記錯果陣(我們之間沒有的)呢度唔多人講
係簡介,又係師奶ff劇?
不倫劇
開頭高汁 可惜臨尾香...
青春之旅真係幾得
明明睇電影版覺得又老土又悶
而家先得閒睇返個live
點解得3條友要喺個咁大但空蕩蕩嘅dome做live
同埋到底係日本傳統定j家傳統
啲group名第一眼睇一定唔會讀啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞