體操綜合討論區 (5) - 2023 世錦賽!

699 回覆
2 Like 0 Dislike
我諗起舊年Ana話細個好驚練low bar to high bar
有時我都想知羅點教ub
話佢好弱咩?起碼近10年Larisa都入到ef
話佢好強咩?又一啲都唔強
Btw好耐以前Nistor話想教Deva UB
Deva嗰邊話唔使啦唔該
Larisa係outlier嚟
佢哋真係弱
佢哋有時撞手神
撞到一個周期有個入ef先好笑
北京有Nistor
倫敦有Porgras
里約Larisa
去到近年先冇
但真弱
咁串……?話晒Nistor算係近二十年以黎,Rom最好嘅UB選手。
講起Rom嘅UB,我記得好耐以前,歌蔓妮茲話過UB係佢最鍾意,同埋最強嘅項目。直到八十年代末(Silivas、Dobre嗰代),Rom嘅UB仲係非常Competitive。
係去到九十年代,Octavian Belu接手帶領體操隊開始,佢地嘅UB就慢慢死亡。無可否認,Belu係Rom有史以黎最犀利嘅教練,嗰十年佢帶領嘅女子體操隊真係獲獎無數。當年啲人分析過,話佢好策略性咁專注三項Leg events(或者叫tumbling events),而UB呢件另類就意思意思就算。
所以自九十年代起,Rom嘅體操隊就變到三強一弱。只要將三項Tumbling events練到極致,UB平平庸庸過到骨就算。
我諗就係自九十年代起,Rom嘅UB慢慢衰亡嘅原因。
邊個係歌蔓妮茲
Nadia Comaneci
呢啲傳奇人物講中文名真係唔認得
羅馬尼亞教練流失得好嚴重,deva冇錢守舊兼企硬唔請外教所以強項唔一定keep得住,弱項就愈嚟愈差

起碼今年湊得齊ub人選,barbosu同ghigoarta算係咁,ghigoarta仲有並腿靚靚ezhova

至於sabrina,ub每一個cr佢都可以做得咁痛苦仲要湊唔齊其實都幾難得

唔係羅粉,不過見到都好感動
依堆妹妹之後 又再後繼無人
ub畫面成日斷
日本連續兩個pak出事
宮田掉木
日本比到咁 都唔預半夜三點嘅強國會比得好
諗好劇本了
歐小姐反而周雅琴入fx ef
其實佢Fx唔錯,係form同split差小小,Clean up 一下可以一戰。或者學Ponor咁做三項全能會唔會更加好
第七
之前連續兩屆奧運 WAG Big 4 唔齊人,硬係差緊啲野咁
qqy 14.9
165+ 5個ef
估唔到比得咁好
見到貼吧有人話對上一次咁順係東奧prelim
笑到仆街
喂呀我見到Pauline姐又入決賽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞