諗返起早3-4年有人撩我買虛擬世界地皮,我問佢買黎有咩用同sim city 有咩分別

116 回覆
233 Like 1 Dislike
team又好zoom又好,個重點根本就唔係響meeting本身

係有好多公司就算用Jira行Agile同Scrum,d人都係交唔到貨。班管理嘅投訴下面班人唔係開會果陣放軟手腳,工作交接做得差無效率。HR就覺得自己發揮唔到作用,覺得如果公司d人唔係響辦公室入面佢哋會失去作用俾人裁員。所謂Productivity係成班人響度扮工。溝通問題,工作交接問題,信任問題,呢d死症煮死wfh件事
你直接jump to conclusion
aglie fix唔晒啲bug=開會放軟手腳
然後入個濕閪元宇宙睇一樣係四方格形狀嘅ppt或者excel就突然突飛猛進
連工都唔扮

有冇啲article或者數據講吓邊個management或者有幾多公司咁講過啊
有冇paper講吓你嗰套理論啊
同埋最重要
邊啲“西方國家”用緊啊
Butcoin 暫時無乜出事嘅跡象嘅
下個升浪放囉
贊成你話一步步行落去,因為好多嘢唔係單一靠科技本身就夠,整體配套根本未行第一步,而人嘅劣根性係盡量唔改變同進步留響comfort zone入面

就攞番元宇宙嚟講,3d係整,虛擬線上活動係正,但問題係d公司需要認識乜嘢係遊戲化,做到跨境團隊工作,做嘢果班要自律交貨,而HR同management係最食古不化企到高高在上嘅人,呢d嘢唔係一兩年就可以改變到。某程度上,其實個疫情逼到班人唔接受就公司停擺,所以呢幾年先行前咗。而家果班人用自己嘅權力拉緊個世界返去疫情前,佢哋最舒適嘅果套,就算科技繼續發展,佢哋肯投資落去同應用嘅誘因已經細咗
英軍即係business層面未cost effective啦

VR即係VR+Online function已經做到啦
使撚要用blockchain技術同入你個元宇宙
唔係咁撚無恥VR都當係元宇宙衍生產品㗎話
Sell唔on9 買嗰個先on9
其實咩NFT 元宇宙 虛擬貨幣
二十年前魔力寶貝同WOW賣幣賣寵賣Accout已經有
真,無聽過會打機嘅人會對元宇宙有興趣
我係講緊,元宇宙根本唔係用嚟俾人開會。一直講用元宇宙開會果班根本睇唔到元宇宙個價值同用途

元宇宙只不過係一個virtual world platform,類似Second Life同Roblox個應用方式都係成功例子,奇怪點解仲響度sell響元宇宙開會
可唔可以掛機開工? 或者代打咁揾人代返?
直頭用嚟作任何辦工用途都係on9
NFT is scam
乜嘢邏輯嚟 睇到好尷尬 好心假膠都扮得似樣啲
唔明點解可以咁柒 跑online 都immersive 過佢
唯一用途就係開會
佢哋驚自己跟唔上潮流 實際上越努力越柒 又或者只係gimmick 引人注意
sell人果班根本唔明元宇宙用嚟做乜

利申:除咗剛才講有人搞緊可以同直播主同步試玩遊戲嘅元宇宙平台之外,仲有另一間公司搞緊元宇宙體育頻道,幾萬人一齊虛擬直播睇波,揀響酒吧,各個球場睇,可以拉banner撐自己隊,放煙花,甚至有毆鬥區
唔明關國家咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞