諗返起早3-4年有人撩我買虛擬世界地皮,我問佢買黎有咩用同sim city 有咩分別

116 回覆
233 Like 1 Dislike
把撚
我做緊啲multi-national嘅pj
developer喺大陸
客喺德國
其他有啲同事移民喺英國加拿大

開個team咪搞掂
share screen見到晒做緊乜
1秒開完call搞掂晒
人哋要懶高竇
用Unreal係靚,但個問題係估計唔到用家用緊乜嘢電腦同埋寬頻速度。香港一般人用到嘅,世界其他地區嘅人未必得。至於咁多人共用仲要Unreal咁靚,當中每個人要每秒互傳嘅資料要做到唔lag機同步,就連Online Game都未必得。如果係商業同泛用的話,仲要玩埋UGC,有好多back end同硬件嘢需要搞

利申:接觸過美國一間準備推出可以同直播主同步試玩Steam遊戲大作嘅公司 (唔洗俾錢),玩法就係登入佢哋個元宇宙平台去睇直播同試玩。感覺似進化咗嘅twitch
咁火之高興呢?
元宇宙可以返工
我都想wfh可以繼續落去,北美班HR今年狂殺wfh,間間都要最少要hybrid,未來要完全回歸辦公室令remote成為distant memory
因為貪慕虛榮就係佢哋本人嘅最大興趣
記得行過書局見有本書講元宇宙同教會,睇得下笑撚左出黎,又AI又web3 又NFT又去中心元宇宙教會炒埋一堆,最正仲有高皓正寫序

剛再搵下原來作者2020年仲有course 教人點玩NFT
https://hkuspace.hku.hk/f/programme/119773/Revised_ArtTech%20leaflet.pdf
如果你個陣有買係賺到笑應該退休左
mmorpg
有興趣試下隻手不斷空中舉舉舉4-5個鐘,隻手日日個太極咁揮黎揮去,睇下你第二日隻手會唔會攰到提唔起。
on9到震
你本身都係活喺3D世界點撚樣2D啊
上個維度去4D你穿越空間啊

9up無成本
西方國家點撚樣用你嗰套啊
我日撚日同緊幾個國家嘅人開會啊
詳細講吓你所謂嘅“3D”點樣cater到現有問題?
講到啲人用team開會deliver唔到啲messag咁

同埋你仲講緊Zoom
就知連team都未用過
你知唔知咩係2D
情況等同十年前Oculus Rift出現,d人吹到乜都VR,結果硬件問題,而家都仲未做到全身移動同虛擬世界同步full immersion嘅VR

唔係件事唔得,而係未去到做到d人ff果個程度。你諗真d,VR AR Crypto NFT AI Metaverse呢堆嘢全部都係仲要一段日子研發,但俾炒家吹個熱潮出嚟水人嘅科技

d人究竟明唔明,要做到小說入面咁完美,要花幾多時間同人力,一推出有少少成果就吹個熱潮出嚟水人果班,根本幫唔到手仲搞壞件事
咁耐以黎係得陳奐仁真係話搵到錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞