期權赢錢既你地入黎

156 回覆
4 Like 76 Dislike
有賭未為輸
買單腳同買大細冇分別
仲衰過買大細 勝率係必然<50%
買期權淨係long call的話慢慢坐淨係時間值都輸死你
如果你係純粹博佢買升倒不如你買末日期權
買中就翻幾翻 買唔中就由佢
Sell side 都可以輸。
老散玩期權通常被人食,只不過扑中加買得多就會發達
波動都有得玩,妹下妹下就被人磨死
咁玩點食 ?交易費都蝕
下次你想買咩,買反方向就得
主要做 Wheel (Cash Secure Put + Covered Call) + IV Crush (用 Iron Condor)
個人覺得做Long 好難贏錢,因為你要在一定時間之內要睇啱方向(time decay),仲要係升/跌超過市場預期(Implied Volatility) 先可能有錢賺
真係day trade 正股先好叻, 先好玩期權。 寧願正股 daytrade , 至少正股係delta =1 , 做 long 做short 都得, 但一定一定做好stop loss 。
買左幾次一買即反方向

你玩得掂方向先
錯方向好閒,必然會發生
要錯方向都贏錢先得
亂買都想贏
乜q都唔識學人買期權
雖然我唔明我講 long call tsla 同你買 sqqq call 有咩野關係, 不過聽到你追返D 都戥你開心
btw, 就算你最後輸幾萬銀, 你都唔使傷心, 可以當你之前有比錢上林作堂
diu 我無上啊佢唔教美股仲講港股抵玩過美股教人炒牛熊
我個時都諗緊係咪自己理解錯
港股點會易入場過美股
邊有得一定贏
我知你無上, 不過我 foresee 到你最後會輸錢, 安慰定你者
你依家個 bet size 對比你本金都係太大, 我計出黎每期"總"投資唔應該多過10%本金 (我依家個 bet size 得5%本金)
期權係玩快錢,小注贏大錢。
大錢就玩正股,小注就一輸即斬認輸
即日鮮架啦,頂多過一晚夜。

買遠期期權長擺真係戇鳩
Covered call/protective put 係講用期權離做對沖正股倉位。

Naked姐係齋買期權
老散就cash in Cash out la
搞乜鬼strategy

Hedging Strategy係因為基金個holding要disclose比clients,唔可以成日出出入入,所以先要hedging
我知你知 你咁醒
下 你次次都講中我ga wo
你咁講我好驚wo
你係推測定預感
做生意推人9成準
起碼準過麥00
我而加返左倉 有50萬做定期
3個月有5千蚊
股票倉有12萬賭緊
銀行saving出埋今個月人工就35萬
仲有份定期20萬下年到期
大約1x%投資

我失緊業唔敢去得太盡
3萬變1球
玩L唔好玩S喇,S會輸到破產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞