定期存款邊間好? (32)

969 回覆
12 Like 2 Dislike
升左vip有200蚊禮卷 同定期高少少
個呀姐叫我拎左先
話唔夠100萬就降 唔會收費
你有冇問佢半年後戶口唔夠一百萬會點,每個月要扣200,取消戶口要夠一年,所以你要了解清楚啲,半年後個阿姐都唔知去左變
我之前都中過伏
呢度D CHING教分注
已經唔係用自己錢做 無咩所謂啦
希望下個月渲打重有8皮,
咁就可以keep 住8皮渣打+3皮MOX+恆生找渣打8皮 做一個月玩
美金最高邊間
富邦?新資金3/6/12個月 5.1 一球都有5厘
港元拆息高企,適逢綠債埋身擊,全周13間港銀鬥加不同存期的港元定期存款息,包括大新半年期加至4.9厘破頂息,跑贏綠債4.75厘墊底息;富邦提高1年期至4.6厘,也是相同存期新高息率。
(1)戰綫竟延至明年:第4季仍未來臨,但中小行戰幔已順延至2024年。南商勁加7天年息2厘,至8厘,又上調1個月1厘,至4厘,且把優惠截止期原本是9月中,現已押後至明年1月底。

(2)大行頻出擊:繼滙豐於9月8日黑雨休市突加3個月及半年期至重上4厘後,中銀香港於9月12日跟隨;恒生剛於9月19日勁升半年期0.7厘,至4.2厘,輪到渣打香港搶年結錢,提高半年期0.4厘,至4.2厘。目前4大行的半年期罕有劃一報4.2厘,且在公開牌價息率中齊齊突破4厘。

(3)一周罕現4個破頂息:去年猛加息的富邦,今年轉趨忍手,終於在9月19日全面加短中長息,且把1年期加至4.6厘,超越招商永隆的4.45厘而居首。

同樣,在季結前例牌搶錢的大新,把半年期加至4.9厘,續問鼎榜首;匯立剛上調18個月年息0.1厘至4.3厘,又加兩年0.2厘至4.4厘,兩存期膺長息王。如此一來,本周爆出4個破頂息。
恒生 6個月新資金 5.2厘
感謝
行山咁正,搵下有乜開戶迎新先
想問如果hsbc有美金
係咪轉去恆生唔洗手續費
我係app到禁佢話可能要50hkd
本身有要再開個usd定期戶口?
Citi 4.54
早咗一日做,得4.1x
Citi 癲左?
1日升到4.54
唔使
記得6點前做計今日開始
我早一排 IB 出 AUD 去 hsbc hk, 跟 HSBC 指引用 hsbc melbourne 做中轉, 冇收錢.
問咗 cs, 射錢去 hsbc hk, 所有級數既戶口都係免費. hsbc hk 射錢出去, 所以收費.
唔會射錢去 hsbc au, 因為會收費.
最穩陣係射錢去 hsbc hk, 再用 global transfer
BTW, IB 每月一次免費出錢係不限貨幣.
如果有美國銀行戶口, 用 ACH 出錢 (USD), 好似係好平 (US$1), 定係免費. 唔係好記得. 好耐之前做過
每個月第一次出金IB 唔收手續費
ACH 本身免費
想問巴打們citi 開戶係咪就咁用佢官網citi plus果條link開就可以?
定係去分行開會快D?
我早2日問佢話4.2
我仲講多次美金喎,咁低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞