定期存款邊間好? (32)

969 回覆
12 Like 2 Dislike
開定先 水尾有得做好做

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

留明
lm
今朝係富邦個app 做新資金定期,點解有error code 8010
LM
今朝佢個app 有d 問題, 我直頭開唔到
留定名
中信2球以上有4.88厘 但要落分行
只得 inmotion 戶口得唔得?
想問下渣打馬拉松
今期9月30號前入
係即入錢即生效定係要留幾日buffer time
即日
同之前一樣都係每個月完就計息, 唔係一次過完左先比?
要睇返條款,正常無變嘅話應該同之前一樣
Lm
Lm
啱啱喺inmotion做咗4萬蚊三個月定期4.55%
水尾左成年
中信個垃圾App load得咁撚慢
Citi 有個promotion新資金三個月好似幾好
計埋好似有6%
岩岩渣打話全行減緊息
做唔到4.4 依家做到4.25好似想hea9我咁
擺明水鳩你
Citi 一個月4.16
我岩岩新開户 想賺佢個迎新 $4000
但條件就係舊錢要放户口到去12月1號

想郁走筆錢就冇左個迎新
佢又hea9我做半年得4.25
話未來銀行都係減息,到時4.25都未必有
彩佢都on9,做馬拉松仲高過佢
Citi 4.36%🥹
你有無大新戶口 去大新開好鳩過啦 都有迎新獎 人地仲做4.9% 6個月
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞