「OPCG」One piece card game 海賊王卡牌遊戲(1)討論區

280 回覆
7 Like 2 Dislike
有啊 呢兩日有用simulator 接觸下唔同卡組,同加強對呢隻game嘅concept
見到對家用赤犬幾勁又可以打雙色 所以心郁想整返副實卡
等下月尾番貨
唔食炒啦
試左先,赤犬打得好,就要對牌組理解有一定認知。再者,砌法都因人而異,例如:有人會落食飯,有人會落10費凱多,有人會落4費青雉做combo解,etc。當然砌法唔同,優點缺點都唔同,就好睇玩家(你)對環境理解同想打咩風格。
多謝ching講解都係要靠玩多啲先可以識多啲卡
卡game都係要開心share先進步。自閉玩唔會知道發生咩事。
最後4500訂咗一箱
咁急
你剩係想爆卡定會玩DECK??
想問 其實OPCG有冇絕版呢樣嘢?
即係OP01,OP02啲舊嘢,仲會唔會繼續補貨?
見隔左一段時間間pop up store仲有賣散卡
見啲卡幾靚,想買吓嚟草
why not both
有冇TG GROUP可以比我呢d新手學下野
大家邊度約戰多?
日文又睇唔明
https://t.me/+Qur7rrJqU6EyNjc1

我都新手 識下人玩
入左 thanks
有殘體版 但接受唔到
香港有冇英文版賣
網上有翻譯架
睇左幾次都大慨明啦
都係個D字
有冇入門報價list
eg.
Deck:
一包卡:
一盒卡:
係咪無原價剩係得炒價
入下d fb group睇下就會知道大概價錢,收卡係最抵玩。除非你想博開稀有卡,e.g. 漫畫/隱藏卡,唔係就唔好開卡。呢個年代好少一包包抽,通常都一盒咁買。當然,TCG一齊有供求關係,但OP玩家基數都大,供應理應充足,散卡都唔會好貴。
想問通常係邊到可以查到一張卡值幾錢?
最近買咗副三船長預組 一開始單純係見到啲卡圖幾靚而買
拆開張張都係亮面 同埋隊長羅好似都幾勁?
想問下實卡環境仲有冇人呢三張玩? 入面啲卡有幾多係有用?
羅同路飛都有人用
剛砌左第一副deck,就係用羅
SR羅同基德最有用
ching可唔可以分享下個deck list
可以去top deck到search上位,羅同路飛都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞