「OPCG」One piece card game 海賊王卡牌遊戲(1)討論區

280 回覆
7 Like 2 Dislike
收左副玩 仲未打過
07值唔值入手?

利申想入坑
真係無人
真係入坑建議訂定
唔係好似05 咁炒都勁貴
05炒係因為03 04仆直
所以05 06少人訂,貨少需求又大
03 04仆直係因為01 02炒
所以03 04多人訂,供大於求
所以07最好睇路
5檔人氣太高
同埋官方有心做球,出三張漫畫一張簽名,唔玩都想開下卡
係因為有3張漫畫卡加尾田簽名卡,性價比高先炒得起
就算多人訂多供應一樣炒起

同ptcg同一道理,有野抽貴2~3倍,冇就接近原價
05 訂左 月尾先有貨
入坑邊副st啱新手多啲 依家好似美音大路好玩啲?
好想入手07 但又等太耐
opcg 理論上好難炒得起 op05係個別案例 佢會不斷補貨
美音 d野唔算貴
美音有leader同film娜美 不斷draw卡同對手打資源差
仲要有仔生 不斷拉怪之餘自家event卡又勁..
2蚊扭5蚊block/直接炸5$橫置怪...
成個配套都幾T1...成副野最怪都係娜美同明哥sr
新入坑真係砌呢副都夠..

紫路飛同美音都係入坑之選上位deck
不過黎副細節位..好多人都唔同砌法

有人落羅賺咚差..有人唔落
有人落P卡..有人一張都唔落
有人落1費打直事件卡...有人唔落
有冇人已經預訂左EB01 OP06 OP07
最近睇yt見人爆盒op05 搞到有啲衝動想入坑
想問下而家入坑應該繼續爆op05 定等下一彈?
我見官網下一副starter好快就岀
05 就番貨 想爆就留意下
06 11月尾先有
想打deck 直接收卡仲底玩
帶冇話邊間買盒裝好d?
想入坑05
我見上網揾到有一間仲有得成箱咁訂 不過唔知有冇食到炒價🤔
4千幾的話就係炒價
05收卡算喇。睇下你想玩咩色先再諗
見到要5400
最近係咁睇啲片同日本啲deck list
而家最多人玩好似係黃色艾尼路同紫路飛?
但我個人有啲想玩黑赤犬
download simulator 試下玩下先,睇下咩deck岩玩,3副都好玩,睇下邊種機制岩自己玩。

個人覺得黃色難處理少少,因為trigger同埋艾尼路個技能發動。赤犬就係控場,用最適合方法踢走/整死對面怪。紫路飛我覺得係打timing。可以試下赤犬/紫路飛先。

先後攻都重要,會影響出牌方向同應對方法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞