三和大神「掛逼盒飯」6元一份,深圳底層窮人真實生活狀態

493 回覆
432 Like 18 Dislike
依加先知有個咁嘅地方,一直好奇班窮人係邊度住
呢一集真係開咗我腦筋,無諗過做人會做到咁
中國最大問題有人口太多,有技術有學歷人太多等於無價值,在中國實際得極少技術有用,但個技術可能仲難過讀大學
呢啲生活開頭係幾爽 自給自足
但喺網吧玩幾個月咩驚都玩到悶
唔明點解堅持到咁耐
我希望至少個飯盒唔係二手嘅
以前有條片提過,佢地係窮到賣埋自己身份,即係支付寶呀,微信果d, 賣俾人洗黑錢又好做詐騙又好,收到錢能夠風流快活多一段時間已經好開心

另一個原因,就算佢地無賣身份,都肯定借爆左花唄,借唄呢d, 個戶口負緊數你唔還清唔會用得返電子支付

我相做得三和大神,大部份都中以上其一,咁當地市場要做佢地生意,收現金都無可厚非
我都好多時收工7點左右去百佳睇下有冇臨期肉類,有時有醃好雞翼8隻,3塊豬扒,10塊左右梅頭肉片,都係15-18蚊,買返黎簡單煮下,懶煮飯就一餐食哂,煮埋飯夠分兩餐
屋企係鄉下農村掟你出城市搵錢
搵唔到長工做又要呃住屋企/冇面番去
鬼國上層政策問題
百貨應百客
其實市面上果d雜貨凍肉鋪都大把疆屍肉
同班供應商十幾廿蚊收堆過期靚肉再repack拎出去賣
咁既生活,我一定當場自殺
個d都唔知鴨定老鼠 屌
其實大陸用現金唔算少,我早兩個月返大陸食嘢買書買嘢,好多時都係用人仔畀

係啲大陸人成日足到自己出街拎部電話就得,搞到啲人以群分大陸全部都電子支付,其實唔係
成日覺得呢啲係二手飯,啲餐廳食淨咗就做飯盒
唔係送 賣一蚊一支
老實講如果唔係科技點養得起咁多人
一唔係科技就兩倍價錢起跳邊食得起
條友算係乾乾淨淨, 塊面冇咩面油, 唔似果d 所謂大神
淨飯只要冇垃圾,都係比較安全,番熱拎出去賣,合乎ESG要求。
https://www.youtube.com/watch?v=dD8tZBdSSZM
6蚊食垃圾飯
不如比10蚊食呢啲仲好
一定係 你睇下盒嘢D飯 色水唔撚同仲要見都見到D texture 係唔同 點會係同一盒嘢
咁又唔好
好想過黎做
溝大學生妹
幾十蚊唔好有要求啦,起碼係女人呀
實係去做演員拍片啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞