三和大神「掛逼盒飯」6元一份,深圳底層窮人真實生活狀態

492 回覆
432 Like 18 Dislike
打普通話拼音 支那仔
個條片會睇到個人好頹
半年前睇返 個動力又出返來
我記得佢係有攞多 20 蚊
佢話個 20 蚊係中介比
但公價一袋係 60
個中介咁就比多 20 蚊佢都幾梳爽
我睇民工小代喺上海地盤門口12蚊任食已經覺得好撚平
我都係,之前好鍾意睇條友係天秤上面d起居飲食,睇到過癮
掛逼即係點
唔洗沙士 當年 97年左右
旺角街市 10蚊雙拼燒味飯
旺角好景附近 13蚊 炸醬撈麵
大家樂一哥 30蚊唔洗 冇記錯 28連汽水
M記所有餐 17.8 加大個半 19.3落樓
旺角中心地帶都有呢啲
可能平台營運號俾廿蚊訪問大神
轉手賺過百萬流量
5-6年前已經有人出片講,仲咩最近又提返
咁好無保障,一陣黎到只係比40蚊貨你帶就吹脹
喺大陸做散工就係咁,乜撚到冇

唔似香港做地盤雜工都800,900一日,傷咗又有得賠

上面條片條友畀釘隊穿腳,嘈完報埋公安先得50人仔賠
河北果班災民 直情浸死左呢??
古代通常叫呢D做「流民」
如果出一個李自成, 就可以帶領佢地起義
不過好多港豬 去羅湖/福田 消費, 見到周圍都係大商場, 人山人海
就以為深圳一片繁榮

事實上 羅湖/福田 已經係全個深圳最發達既地區
更加可能已經係全中國最發達既地區
同埋深圳 係羅湖/福田 起左幾個新商場, 專門吸引香港人去消費
D香港人 去完呢幾個新商場消費, 就以為深圳好先進, 好繁榮
其實深圳好大,啲香港人去親都去啲大商場,緊係睇唔到現實大陸嘅地下層係咁,佢哋啲生活根本從來都冇好過
而且深圳同上海一樣, 已經是全中國最先進, 最多資源既城市
結果都係咁既樣
其他外省城市情況只會更差

李克強都話, 中國有六億人收入低過一千蚊

不過好多 藍絲 不願面對
一直死撐 中國人好發達, 好富有

上微博 知乎 就知道.....家陣大陸人民怨好深
每當有小粉紅唱好中國經濟, 即刻被網民屌到潛水
以前2000年至2010年代,流行玩online game
開外掛屈機既人叫掛逼,引申食呢d平價飯既人真係屈機咁解
佢講真嘢咪冇得撈囉

習仔要神化自己,sell中國好強大,講真話嘅人喺而家嘅中共政府入面係冇得撈

話中國唔掂咪即係話習仔管治不力
香港買斤菜都8蚊,上面邊使,試吓行街市?你又搵下個師傅炒餸有冇2皮野?
基佬工頭
盒飯有個「」嘅樣
黑色幽默到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞