未見過加卡入apple pay有匯豐咁複雜

252 回覆
691 Like 38 Dislike
我三張 hsbc 都唔洗打電話
尋日打去佢,佢話我之前上網買過野唔安全所以lock左唔俾加,要打去俾佢確認,等左成半粒鐘先有人聽
呢個設定真係超級on9
以前好簡單
入卡no、短信認證,完
依家話要熱線認證,佢又唔係唔知個熱線每日幾多人打緊
仲有,我依家有兩部電話iphone an機雙修
iPhone入完想話入埋an機
失敗好多次決定打上去熱線問點解
個熱線話一定要係新機裝app入卡no再打上黎認證
不過佢hsbc個app唔可以同時存在係兩部電話
我iPhone係主機,即係話我要:
1. 兩部電話裝hsbc個app
2. 打上熱線等半個鐘接通搞認證
3.開通apple pay
4. iPhone logout HSBC app
5. an機login HSBC app
6. an機入卡去google 三叔pay
7. 打上熱線等半個鐘接通搞認證
8. 開通google 三叔pay
9. an機logout HSBC app
10. iphone 重新 login HSBC app

佢問果d問題都好撚鳩
問你對上果次找左幾錢卡數
答大約數都唔得
一定要報實數
你情況同我一樣
滙豐員工:條Gay 印成日 po 白粉仔今次仲玩番佢夠本
an機有得用apple pay?
匯豐本身已經鳩 打個電話上去 講兩句叫返我落銀行 仲鎖埋卡
係iphone個wallet剷咗張卡個制就會出返嚟
之後加卡嗰陣揀加入watch先 加完再加一次入iphone
我琴日先整完 幾分鐘既事
彈去app 揀返張卡 顯示更多 加入 唔洗打電話
之後成功用埋apply pay
太多傻比人呃
但我剷咗卡再入驚又要打電話入咭,下星期換電話先

今年5月31日MA新指引
要求所有銀行加強保安
信用卡加入wallet (apple/google/Samsung)等等
唔可以好似以前就咁打卡資料收otp
一定要喺各銀行app內加卡落wallet
但其實好多銀行app根本未整得切啲功能
有啲根本連加入wallet個制都未有
有啲就唔齊 多數都係得apple無google/samsung
未有呢條指引之前就整咗app內加卡嘅就會方便啲
如果唔係個制一時有一時無係因為要係wallet到入卡資料 佢reject叫你搵發卡行 之後你先見到粒制

我淨係知citi dbs hsb都係可以直接app內加apple wallet
其他app內加唔到嘅只可以wallet 比佢reject再聯絡銀行(打上hotline)搵人overide先加到 (包括google/samsung)
某啲銀行特別鳩kick嘅保安系統我就唔知
有無咁撚複雜呀

Signature 加apple pay, 自動轉去hsbc個apps再禁確認就加到

你用乜撚野卡咁威要咁多步驟
樓主不嬲都係on9仔,開d垃圾post嘩眾取寵o者
佢話我太多裝置,佢唔知點計出嚟架,話上網買過嘢都計一個裝置
屌勒, 黎緊換iPhone ,再裝番d app, 會唔會又要好似樓主咁打晒大佬先用得番d pay..
應該要
Apple唔使
最少恒生唔使
搞咁多做乜
用wechat pay alipay咪得囉
Apple Pay Google pay WeChat pay Alipay payme
咁都已經5個啦
搭單問,岩岩用HSBC個Apps被迫登出咗。又要再攪一次login同faceid,本身差唔多日日都login係今日先咁
有冇人都係?
我用左成1分鍾先加到張咭,非常順利
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞