「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困(2)

447 回覆
285 Like 8 Dislike
幫樓主推
hugo1991真人又揾食
想問下本身屋企飽受床蝨2年左右
最近終於有機會搬屋啦
而舊屋源頭發現係爸爸到,新屋爸爸唔會搬過去
淨我同媽媽有大約10箱左右野搬走
想問下問個10箱野(無傢俬,無電器)
拎到新個邊點解處理可以減少機會俾床蝨入屋?
諗緊搬去走廊開箱入屋,但都幾多野
好似好傻仔
先分類 常用類/非常用類

常用類:

除書本類 逐件嘢睇下 有需要可以噴酒精/蒸氣

非常用類

可以用密實袋包住 擺一排 如有床蝨都好難存活 拆袋後可以再仔細睇下物件嘅邊邊角角
唔該師兄
真係好崩潰
本身全屋淨咬我一個,到我頂唔順搬走咗就開始咬我媽
之後佢老人家先知有幾崩潰
想問一下如家中有床蚤,應否通知房處先呢,謝謝你
請問,以你經驗如果有了床蚤兩個月,近日才真正知道有,家中會有多少隻呢,唔該你
如果唔去刺激木蚤佢,木蚤是否不會走到去其他位置呢,謝謝你
請問,以你經驗如果有了木蚤兩個月,近日才真正知道有,家中會有多少隻呢,唔該你
我諗佢哋唔會理會
無法估計有幾多隻。一隻雌性床蝨可以產多達幾十隻床蝨蛋 如果順利孵化就有幾十隻。但唔知原始數量有幾多
會追人咬 會喺床/座位附近匿 例如窗簾 電線
係完全唔會理的?
意思有一隻已經可以全屋都有?
咁即係一有木蚤一定冇得避,一定會咬到?
lm
想問書可以點處理
密實袋封住 如果發現床蝨就倒啲de粉落袋
花左幾千蚊買左K字頭蒸氣機 沖D床板櫃桶同GAP位成堆沖左成堆出來好爽 希望再少D
但點解感覺溫度唔係好勁 無傳說中百幾度(離遠FEEL D霧) 係唔係用錯左
我見人話用無敵士+de滅蝨粉+蝨怕水 邊度有得買
其實60度已上已經好夠
好多時候過到100幾度
不作推介
效果比想像中弱
https://youtu.be/2JAOTJxYqh8
有晒你想知嘅野
試緊 明明成張床 蒸曬 都仲有幾隻 蝨后真卑鄙 隱匿生產士兵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞