FY23 Big4 人工交流區

901 回覆
10 Like 27 Dislike
你都on撚9,睇住都有得假
advisory team salary range好大
90萬一年,同意
佢個range係啱喎幻咩想
M2打上人工從來同grade個range好大
用m3做例子我呢邊個range可以差10k
我team個sm今年都拎緊80幾k
Sm3 performance好120k差唔多啦
我就今年升sm好心唔好鳩up 唔使本,唔係加幾千加夠十皮比你好唔好,小朋友唔好咁多幻想
是日最大笑話 SM120k係嘅話記唔洗比人叫做big4狗啦人中之龍
跑數叻、博緊升partner嗰啲咪有>100k
升partner只係換咗個title 等人用依個title幫公司搵更多錢
公司唔會因為佢係partner就分多啲錢 都係睇條數做人
至於拎緊base多少少嗰啲SM 即係跑唔到數 對partner嚟講其實係米蟲嚟
一係等轉工 一係諗辦法搵大partner射住
如果要再認真分其實唔同team個salary band都唔同
同埋爆band個啲多數外面請返黎/counter offer
但如果SM真係冇1M要反思下自己人生
今年4間既 bonus都出事
升grade加base減bonus
Total package無變
仆街
Sorry SM1真係無少d 幻想好唔好,仲要今年個巿差到咁

利伸唔係audit 狗
同grade package今年同上年一樣?
無幻想過 如果consulting今年個市差都明
但我知唔少consulting m grade已經過1M
sub-team分別都好大
你講緊MBB 下話
本身個post就係交流人工等大家知自己係咪underpaid
呢個post唔只我一個話SM 1M係正常 咁咪比個資訊你等你知而家比老細撚緊囉
仲要正常consulting易啲拎counter-offer加人工
除非你好清楚知自己條team個salary band永遠都唔過1M啦
你拎最差performance 升SM?
其實入政府做好d 定係做big4 好d
你地係咪唔同big4 title名唔對咋
有啲big4年資對應嘅title唔同名架喎
D記好似特別唔同
講range就係俾人參考
呃佢有寶咁
你知唔知咩叫range
真係笑撚咗
SM 我地講緊既應該係 2+3+3之後個年?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞