FY23 Big4 人工交流區

901 回覆
10 Like 27 Dislike
世界好細好怕被人認到。巴打想知美帝,隔離post可以參考下。

美國Big 4 人工2023 (含不同grade)
https://lih.kg/3447013
但都好正常地入去m3 or SA3 勁高人工 係top pay如果計個表 但入黎唔夠幾個月就round table 跟住拎左normal rating…. 由round table到十月都成半年 咪變左減人工
所以通常年尾轉
好少會最後一個quarter 先轉
同埋一般worst case 都係salary freeze
你一減佢就走點敢減
咁都係既正常唔敢減 但有時要跟hr 咁佢有冇得override條rule係一個好問題
都係既 睇老闆點玩 出左問下條team m3同升唔到既sa3先 但我都係估冇加
今年大把條件做借口,樓又跌,市一直無升,內循環搞到同美國關係變差,外資撤廠去東南亞,仲行緊放寬政策(唔掂先繼續鬆),香港亦上制裁名單,就快變中國沿海城市。香港同中國已經差唔多一命相連(恒指等於A股)。雖然上交所IPO多過香港,但中國都凍薪。香港點走得甩。

不過,經濟有周期過唔知長定短咁解。最起碼搞定番d基本面。要失業率回落,政策透明,言行一致,恢復外資信心。如果中國搞掂,香港自然都風生水起。d個世代都好難玩,大家都係睇數據落注吧!
15.5都叫老鬼
15.5ka1 做到依家既家都m2/m3啦 應該
https://www.ft.com/content/b87ae4a4-5d90-464d-8826-b9c839481bed

去番時事台開post啦 咁好景英美唔會上曬新聞炒人

食佐屎係因為大行cut曬 budget
香港黎計大貓唔止cut budget仲有炒人relocate計畫
係行內已經唔係咩秘密

早兩年你講既因素全部都有但無今年咁差
最大原因好可能只係加息
m grade其實都係小薯仔一名
最後一期15.5k 應該宜家sa1 下月升sa2
清,上面討論緊中國,你而家講英美。何況,我都無講過英美好唔好景,你咁樣係偷換概念。平時,係咪咁呃老闆簽名

而家係兩害選其輕,唔係非黑即白,非跌即升只不過,美國比中國有條件,基本面較好,而個市太熱,Fed先出手,避免硬著陸。你睇下US Housing Price Index升緊,道指納指跑羸恒指幾多。但而家都差唔多到盡頭,準備大調整。

如果當時香港基本面好同埋唔係因為中國,就唔會遲咁多先跟美國加息。比人賺arbitrary賺到笑。而家香港一加息,市場即刻有反應。同埋,香港同中國Correlation愈來愈高。

你講cut budget個d已經係果黎,lagging indicator。唔係唔岩,不過燒到埋身先識走。
捱完一年冇得升冇bonus派真係on9
不過都要大家唔好做爛市
齊齊走人佢地先會識驚
睇佐新聞未
美國big 4 一樣炒緊人

你夾硬拖埋去講香港做咩
香港經濟唔好駛你教咩
個個都搵埋尾水閃人啦
呢個post只係想講下人工
發表經濟偉論去財經台
中港地緣政治去時事台
Thanks
笑而不語
不語都打左千9幾字
不過都有個point係valid既
Greater China生意唔好然後cut bonus
呢條橋佢想 可以玩足十年
咁玩法真係鬥快跳船

另一方面其實都係佢自己over hire想拉番高attrition rate
之但係走到既通常都係做到野既醒目仔
唔知佢搞搞下會唔會得番班冗員番係度
Consulting 唔同audit.. 得冗員真係會冧檔
根本就唔會驚 年年都話好多人走 事實咪又係一車車人排隊入 淨係大陸個班都夠做啦 老闆真係驚西咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞