FY23 Big4 人工交流區

901 回覆
10 Like 27 Dislike
屋企遮遮個人工加幅都高過big 4
呢啲科又唔似英文果啲咁缺人 冇教育學位應該首先要bafs 5**
識人返幼稚園老師 夜晚教yoga
月入五至六萬年年跟point 上 仲要拍到拖又訓到覺

Big4 and 會計are shits
完全無4年以上員工
E今晚出 到底樓主可唔可以成功置頂spreadsheet條link呢
今晚幾點?
係呀 mass email講 同埋年年都係同一日架啦
但係聽日先30號。。。
咪12點囉
樓主係咪死咗
First year partner salary聽講1.5m per annual左右
Equity ptr 聽聞3.5m up per annual
咁少?1.5m 應該sm都有
0001都係30號
公道啲講freeze得既都係公認有啲問題既人黎既
不過以前就十個柒頭freeze兩三個
而家就十個柒頭freeze七個
睇個名都知呢位ching partner track
想問呢位partner成個function一齊減係咪即係可以摺埋條line
1m都未必有啦sm
疫情及移民潮打擊 85%香港僱主面臨人才短缺 畢馬威:會計師嚴重短缺
https://lih.kg/3513425
80k加埋bonus點都有掛
SM有1M啦唔係搵鬼做
First year partner around 140k per month exclude bouns
Equity partner 肯定唔止3.5m咁少 唔好亂噏
Sm year 2 連埋bonus normal pay已經有1m per year
Sm year 5-7 normal 至 top pay連埋B仔應該有1.2m - 1.5m
不過今年bonus咁少會有啲變數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞