想請教各位 岩岩開始讀part time ive電機工程高級文憑

214 回覆
14 Like 51 Dislike
圖書館果個網下面大大隻字寫住
幾錢讀幾耐
我20年前bba畢業,都想讀返個EE
cee啦 輕鬆畢業成科冇考試 仲可以撈埋IT
冇考試d人咪請槍做功課都得
咁有冇升到u?
加油 當年我數學都係好差 又無phy底 最後都cgpa 3.6 grad
28開始讀 讀左4年
下年先畢到業
咁都比你諗到
向量掛(好似係
呢題唔考,樓主做下基本野打好個底先
加油樓主,有咩唔識可以send上黎睇下

好彩走得快
好 謝謝🙏🏻
Bs聽人講都係冇考試,真唔真?
好肯定答你cee係冇考試既
1科數學要考試
之後就無
不過就算無考試都走唔少人
我本身讀IT, 你要過到sem 1, 之後就要捱
cee係近IT/STEM既工程hd
讀晒軟件同硬件 學埋硬件手藝
唔似IT純軟件 容易比AI取代

再講cee成科冇考試 輕鬆畢業唔洗捱
btw cee係近IT既工程 唔洗落地盤唔洗日曬雨淋
IVE 數學你都覺得難,你都唔駛讀了,之後circuit therory, electrical installation, electronics, power electronics, machine & drive 分分鐘搞死你, 最簡單既微績分都讀唔掂可以收皮。

另外,得HD畢業係唔夠,我覺得最少要拎埋學位,學位完左最好拎埋碩士,碩士完左最好拎埋博士,想搵多D錢就要拎到好成績,cgpa 拎3.6 同拎 1.7 ,之後搵既人工分別巨大,拎唔到3你之後升學就業等,都會比成績好既人待遇差好多,到時你又唔服架喇,總之讀唔上唔好夾硬黎,成績讀到得1.7, 2.0等等,到你畢到業,都好難搵到好工,倒不如唔好讀喇,認真無點你。

簡單D講,cgpa 無辦法拎唔到3或更高, 即係全B,就唔好讀,因為出面公司只會鍾意 with credit/ second up 既畢業生,拎唔到連見工機會都可以無

distinction / first hon 當然最理想,可惜我都拎唔到,所以我深知成績差,人地連機會都唔會畀你。
ching如果你當初讀ive cee 應該可以輕鬆入三大

cee入學冇數學要求
成個hd都冇考試 交齊功課就輕鬆畢業
畢業gpa3.0就入到ust ce 3.2入poly eie
呢科仲要冇地盤 唔洗日曬雨淋
出黎除左工程 仲可以撈埋IT/STEM/ICT 大把出路
vector 唔會考,太易
電機果科要
你好比心機讀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞