想請教各位 岩岩開始讀part time ive電機工程高級文憑

214 回覆
14 Like 51 Dislike
你本身又唔係呢行,係咪聽d親戚朋友講工程好撚好做呀,讀個hd入去痞下,又唔使點做,簽下野就輕鬆2皮幾,仲可以慢慢升

的確做ae/e真係冇乜點用到學校學既野,搵個智力正常,識正常溝通既人都做到,最難係你有冇呢條命做到
係,最後畢業時有3.7gpa
我純文科出生
以前都唔得自己識計數
只要係智力正常
努力下無問題
我見無得救嘅係啲本身有學習障礙
或者智力有問題嘅人
無錯 真係咁
咁我係咪伏已中
早d退學,唔好晒時間,你呢d case每年都好撚多
本身做邊行呀?
本身做開維修野 接觸小量電既野
拎咗電A 牌未?

如果電A 都覺得難 HD 應該搞唔掂
好多都係B 牌既野嚟
未呀 A都未讀過
其實sem 1比較難既都係Math既微積分
電既話sem1 多數比圖你睇,只要識睇圖知道電電行基本唔難
如果讀港專BS會唔會易d 同埋宜家港專hd 拎唔拎到B?
真係好撚熟悉既背景
即係?
數學超差
好老實咁講 點讀電機
考試就算Open book
你都唔知拎邊條公式代入個問題到
如果真係有心讀
數學要操下
見過好多
做緊物業維修俾人叫去讀bs,做緊機電維修俾人叫去讀ee,做地盤俾人叫去讀civil
個個未讀之前都幻想自己好快捱過,幻想自己畢業就掂撚晒,平步青雲。
工程呢行缺既係真正識落手做,唔係戴白帽d 9upper
講讀書你又唔夠des果班咁好命考廿鳩幾分入去港大/poly,講做又唔夠班熟手真係肯做既工人黎,讀個hd夾係中間高不成低不就,年年一千幾百個咁畢業出黎把撚咩做單工程兩個黃帽落手做,後面7,8個白帽係度9up做show
你最後有科行業實習,外行人冇工作經驗證明drop唔到,畢唔到業
港專有撚BS,得孖E同ME
讀V=IR 就夠讀哂成個HD
識V=IR 就夠讀哂成個HD
大把人同你差唔多
電子野先難
概念都冇話咩自己數痴
0概念真係難搞啲如果勤力+醒目,應該可以幾個月內理解哂中學啲bb級基礎野,但真係要勤力,有動力之後只係開始,大專讀嘅係難一截,如果自問唔會勤力花時間,建議及早跳船,或者花一個學期試下有幾大穫先,學費唔係算好貴,買個體驗囉,幾個月又唔算嘥好多時間
Dip係咩黎
中途學歷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞