英國:Stocks & shares ISA

150 回覆
8 Like 2 Dislike
要等或者開個新
假設我入20k去cash ISA 銀行A
一年後想transfer去銀行B
但加埋息20k+
咁樣唔會爆allowance?
定因係transfer唔計所以ok
Transfer 唔會計allowance
唔係 flexible ISA transfer先唔算咩?真心唔知
其實stock as bd shares isa 入20000 鎊, 唔玩時,係咪可以全數入返銀行? 再玩又可以入20000鎊? thx
其實stock and shares isa 入20000 鎊, 唔玩時,係咪可以全數入返銀行? 再玩又可以入20000鎊? thx
trading212 isa 玩美股有冇得做day trade? thx
Chatgpt
Stocks and Shares ISA (Individual Savings Account) 是一種英國的稅務優惠投資帳戶,用於投資股票、債券和其他金融資產。ISA 的特點之一是你可以在特定年度內投入一定數額的資金,而不需要繳納資本利得稅或股息稅。根據英國財政部的政策,ISA 的年度投資額通常會在每個財政年度開始時重置。

根據我截止到 2021 年 9 月的知識,通常情況下,你在一個財政年度內最多可以投入到 ISA 帳戶的金額是有限制的。如果你在一個財政年度內投入了 20,000 鎊,那麼在該財政年度結束之前,你不能再將更多的資金投入到 ISA 帳戶中,無論你是否取出了之前投入的資金。一旦財政年度結束,你可以在下一個財政年度內再次投入最新的年度投資額。

總結來說,如果你在一個財政年度內將 20,000 鎊投入到 Stocks and Shares ISA 帳戶,那麼在同一財政年度內你不能再投入更多的資金。當新的財政年度開始時,你可以再次投入最新的年度投資額,如果政策未有變更的話。

然而,這些規則可能會根據英國政府的政策變化而有所調整,因此建議你在進行具體操作前查閱最新的官方資訊,或者諮詢一位金融專業人士,以確保你了解最新的 ISA 規定。
睇你stock and share isa 本身間公司俾唔俾咁做
有啲得,有啲唔得
ibuk 呢? thx
無記錯既話,唔得
咁入左錢, 咪鎖死曬D錢? 急用錢咪死?
仲諗住年年入$。 唔可以隨時出金就麻煩。
你可以攞返出黎,但同一個財政年度既限額,一樣會計你用左
我諗佢意思係ISA之間既Transfer

ISA既錢一向係可以隨時拿返出黎,但一年只可以入20000既限額唔會因為你拿返出黎就扣返,用左就係用左

有啲ISA如果你想轉第二啲銀行,係可以唔扣限額既情況下係唔同銀行/交易所之間既ISA做Transfer,但要睇返嗰間野有冇相關條款咁做

有啲銀行/交易所既ISA唔比,只可以直接拿返出黎。
唔係好明, 同一個稅季,

1) 假如最初入咗20000鎊, 依家賺咗5000鎊, 我可以全數 25000轉出普通銀行戶口而不用報稅交稅?

2) 假如今年入20000 , 下年又入20000, 賺5000鎊,我只可以轉20000去普通戶口? 而不可全數轉出45000鎊?

謝謝。
唔係transfer,而係ISA戶口,轉去普通銀行戶口。 因為驚有突發事需要錢,多20,000鎊好過少20,000
另外, 請問有冇brother 會玩day trade ?

點樣可以簡單啲報稅?

如果我一日做四次day trade , 一個月80次。 一年就960次交易。 報稅時是否每一項交易不論賺錢或蝕錢,都要報稅?而且要報960次交易資料?

英國稅務,令我投資好卻步。
除非你做Cash ISA定期,如果唔係一向都可以。

IB ISA講明:
Does IBUK offer a flexible Stocks and Shares ISA?

No, an IBUK Stocks and Shares ISA isn't flexible. That means you can take money out, but it'll count towards your annual ISA allowance if you pay it back in the same tax year.
BTW IB出金收手續費7 GBP,但你每個月可以有一次免費出金
總之氣ISA 戶口內所有既錢都唔洗報稅
你有本事£2萬賺到£10億都得
一樣唔洗報
一個稅季只可以入20000鎊入ISA 戶口
入左之後裹面任何錢 (賺蝕或者點都好) 都唔需要報稅
即使你賺左十億,拿返出黎一樣唔會計任何稅

問題1: 可以,無需報稅
問題2: 可全數轉出,但你這年不可以再轉錢入ISA

ISA 限額係只計轉錢入去,其他野都唔計
明白晒,謝謝
想問下一年20000係咪計曬所有type ISA,
如我的lifetimeISA已入4000,
我的stocks and shares最多只可入16000?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞