英國:Stocks & shares ISA

150 回覆
8 Like 2 Dislike
佢好多野睇,財經新聞,電話費比較,到shopping 買野
乜都有
日常生活既野佢都有講
我喺香港呢啲熟晒,所有朋友親戚嘅消費繳費都係問我先,連老母去超市都問我個價錢啱唔啱。

但係最近虎落平陽,要重新學習同埋適應價格
Same玩法仲要完全唔同
有研究過
但最後覺得都係算
表面睇佢比4份1好似好爽,但個人感覺除左買樓,都無乜方法攞得返
而且之前聽過人講,買樓都仲要限定係某d先用得果舊錢買
太煩,我寧願要返d 錢自己control到好過比佢綁
買樓限:
① 全球首次置業、
② 自住樓、
③ 按揭買樓;及
④ £450000 以下樓

如果目標係十年內買樓嘅話,我覺得冇咩問題。就算有變數提款都係輸 6.25%,供得嗰幾年就唔算多錢,而相對你要評估自己嘅變數有幾大。例如香港年老屋企人有樓等住一死就繼承之類。
有研究過 但就係因為仲未到中年先唔去馬 可能過幾年拎到BC後去其他地方做嘢 唔想貪個少少綁死自己
有同事(香港人嚟)大我幾年有對仔女 好firm會喺度落地生根 兩公婆都有開
咁可能你 £1 開咗個 cash lifetime ISA 先好啲,去畀個 12 個月倒數轉。
女朋友有用hk IB 介面其實我覺得新手黎講算複雜 trading212 介面幾清楚 我都想問下IB 收唔收手續費同fx fee
我入左£100開左個lisa
lifetime isa 一心當退休金,本身都有4%interest,政府送25%,大吉利是個人走左,留低比子女唔駛比遺產稅
有啊IB 兩樣都有收 不過好平咁解

同埋多選擇、最緊要唔會比0佣果啲食價
認真?Lisa 唔計遺產稅嘅?
BTW 其實要留意返,如果係擺到退休攞嘅話,同 cash ISA 相比未必著數。
因為我見 cash lifetime ISA 利息低啲,一次過賺 25% 但係幾十年嘅息差可以拉闊好多。
當然最近加息先令兩者息差掰闊同埋長遠跑贏 25%,低息環境可唔可以跑贏又要計數。所以未來想買樓都 OK 嘅,攞去退休要諗諗。
話說我開左bestinvest(地鐵有廣告)的stock isa
唔收commission 、倉租,我主力想買美股
睇過佢每隻買入買出有價差
有無邊間isa 有得keep美金在戶口
我聽過人講有大部份都係英磅戶口
每次買賣都英磅轉美金買股,賣出就倒轉勁On9輸匯水
isa冇得keep美金
Cash isa 個利息已經低過正常
如果唔多錢真係開過一般戶口咬免稅利息好過
咁你知唔知可唔可以兩公婆一齊買同一間屋而拎哂兩公婆既Lisa出黎?如果符合以上4個條件
可以。
#18 位巴打留低嘅網站入面講得好清楚,可以去睇睇。可以兩公婆嘅 Lifetime ISA 合力做一間聯名屋首期。
你咁咸淫博咩?
Yes
佢最煩係限你要買40幾萬鎊以內既樓
如果係想倫敦長住, 就算外圍zone而家D屋就算lease hold apartment都好易就過呢個數, 仲要樓價不斷咁升但佢個limit又唔update, 用條撚咩
咪即係間間mpf 公司唔同之嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞