英國:Stocks & shares ISA

150 回覆
8 Like 2 Dislike
其實唔同銀行嘅Stocks & shares ISA 有乜分別 ,大家揀邊間
IB UK
我開左lifetime isa 同cash isa 冇開stock & share

用money box 可提款定期都有4%息收
巴打知唔知有冇其他 ETF 可以代替 VOO 同 QQQ?
IB UK ISA
VUSA = VOO
EQQQ = QQQ
SPXP = SPY

其實 stocks and shares ISA 有冇邊間好過 IB?
假設淨係想買上述三隻,唔追求功能,只係追求手續費平
我之前都係買VUSA
睇怕最平係佢了
我都係搵極最平係佢,不過怕走漏眼,睇下有冇手足突破盲點

畢竟手續費唔突破盲點嘅話,其實個 post 已經完咗
ISA用IB
其他美女,用1st trade
trading 212 0手續費
trading212 ?
Trading212 啦 commission free
可以refer 你大家可以有free shares
我今個稅務年度開咗 IB UK,係咪等下個稅務年度先可以開第二間嘅 account?定係下個稅務年度先可以入錢落新 account?Thanks

另外有樣嘢想問,我未開 lifetime ISA,請問有冇低手續費嘅 stocks lifetime ISA 介紹?
不過多中年巴絲去英國,好少少年巴絲,未必有咁多人研究 lifetime ISA
https://apps.apple.com/gb/app/moneysavingexpert/id1590502794

介紹個app俾你,好多野睇好多資訊可以吸收學野
佢本身就有個網站
https://www.moneysavingexpert.com/
唔該晒
但係咪唔可以同時有IB HK?(想要嚟轉錢
想問 巴打有冇用過IB?同 trading 212 比有咩分別
我想開ISA,但重睇緊
Martin Lewis

推薦聽埋佢喺BBC 既Podcost,好好笑又學到野

概念唔難明,但要睇下文先明玩法。
好過強姦金嘅
嘩望多兩望,佢直頭咩 topic 都有,連信用卡都有,咁就啱晒。
喺香港係咁研究信用卡同各種生活消費優惠,喺呢度都未開始玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞