英國:Stocks & shares ISA

150 回覆
8 Like 2 Dislike
政府: 咁有錢 咪貪呢25% 啦
Trading212 有冇得買T-bill?
IBUK嘅ISA版冇得申請買bond個permission買唔到
本身都想開 但限左450k
想買house 預鬆啲個budget一定爆450k
最後都係唔開算了除非佢話會加 但睇唔到會加大個額
唔知啊我都想知 要問返介紹果位巴打
https://youtu.be/Msm5G6vlD94?si=Lu3Gob0yZ0z7lpP6

可以參考下 記得睇埋 comment
cash isa你用邊間,搵緊邊間好一野車哂過isa allowance落去
Money box 個利率永遠低過人
最驚係唔知可唔可以自己另外憶首期
舉個例買400k樓 自己首期120k isa 得16k 其餘就做mortgage
如果唔可以自己另外出首期 一定淨係可以用isa舊錢
咁要搵10k 一個月先搞得掂
可以額外畀首期
睇落佢好在一年拎4次?
Cash isa 其他都做到4.75
諗唔到原因要用佢
額外畀 就唔計果45萬鎊 limit?
又唔係 flexible Isa
45萬係全間屋總值,幾多首期係第二件事
邊間值得一用
Money box 呢間野如果無記錯,佢好多product 只係做中介,會比市面其他公司個利率低
Shawbrook ISA fixed 1year 有5.83%
究竟 share ISA 買唔買美債呢,我用IB 搵唔到有得authorize trade
唔住london 咪得
不過大家都係賭, 當你10年後想Draw 舊錢出來買樓, 唔知到時UK gov 會唔會拉高返個限額, 如果會的話又好似抵玩
宜家唔加息係咪要做長d定期
Tandem 5.85% 5年學另外位巴打 post 篇嘢講

有14日比你慢慢諗 開咗先算

當然你做唔做其他投資就第回事啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞