膀胱過度活躍症真係最濕鳩既病...

375 回覆
488 Like 11 Dislike
我同你有類似嘅情況 , 但係唔係急尿 , 係急屎 . 成日返工搭巴士嗰陣時好容易會有感覺想去廁所開大 , 但係每次出門口之前都坐咗喺廁所坐咗十幾分鐘都冇嘢出 . 個感覺一直持續到返到公司都係覺得想去廁所開大 . 而家真係有小小崩潰 , 日麗好似其他巴打話齋唔敢同屋企人去旅行 , 二來亦都有時分辨唔到嗰個開大嘅感覺係真定假 , 試過有一次真係差啲出事
要食一個月睇下效果點先
你依種似係尿道炎
會好返的,好返咪唔會急
有去睇醫生驗尿 冇驗到嘢
可能飲食同生活習慣問題
會唔會係恐慌症?即係panic attack
愈急尿愈在意件事,變咗惡性循環再加劇咗
喺連登講中醫
你都係唔好認真答啦
我間中都會出現哩啲症狀,真係好困擾,我嘅解決方法就係飲夠水(一日2L起),去得密都可以,但每次都盡量確保真係有嘢痾先去,慢慢身體會習慣返膀胱滿先急,唔會話得少少就覺得急
我都係 一個鐘來來回去咗10次廁所都有
但每次屙得幾滴仔
好辛苦 返工都好焦慮 怕隨時急尿忍唔住

你地有冇check 過自己有冇3高?
一有3高
好易有泌尿陽痿問題
自己自創咗個方法應該可以舒緩到
有尿意時/屙尿前用手㩒下個膀胱
多啲feel下㩒落去個反應,同比較下屙出黎既尿量
㩒多幾次大概就知道自己有冇尿要屙
知道自己冇尿屙既話,尿意既心理作用會細好多

另外試下做多啲運動
搵啲有得隨時去廁所既運動做例如游水羽毛波之類
人既心理其實都係腦入面既化學反應同神經信號構成
運動做耐啲,俾自己身體轉個狀態,對心理健康係有好大幫助
即係講大話慣犯
玩完一樣到另一樣 垃圾
有時有啲用
可唔可以詳細講吓「多啲feel下㩒落去個反應,同比較下屙出黎既尿量,㩒多幾次大概就知道自己有冇尿要屙」大概要個尿量幾多,知道自己需唔需要屙尿。因為有尿意既時候,唔知屙唔屙好,驚忍得尿多唔好。
尿少嗰時㩒落去會冇乜反應
夠尿既話再㩒落去, 會加大膀胱壓力, 每㩒一下感覺都會好似儲好多尿嗰種急尿, 會頂到「開關」, 咁就差唔多夠尿
尿多既話膀胱內壓會大通常會撐得開, 去到咁應該唔洗㩒都知要屙
多謝回覆
點好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞