IB轉外幣

120 回覆
3 Like 17 Dislike
唔好咁大聲話俾人聽你窮
銀行收差價係以百分比計,咁你愈大舊錢就愈貴
差價講緊成1% ,換1300USD都己經平手
我冇呢個問題。我買大數額都係一次過成交。
外匯成交好大,冇理由會咁濕碎。
你試吓俾高少少價,
例如 usd.hkd bid ask 7.810/7.811
你出價 7.812
有FX?
可以買賣囉,差價好細
佢好似有個界面係俾人炒外匯
要親身 上金鐘/觀塘 office,簽份野
IB做wire withdrawal個陣,有無得揀邊間中轉行唔駛手續費架?
其實一樣

Currency conversion 係market order幫你買

Ideal pro default 係 limit order買
我試過幾次. currency conversion 個 rate 冇咁靚. IB 應該食咗少少價
當我有10k 港紙想全部換曬做外幣,佢唔俾我換曬,係咪一定剩少少港紙係戶口?
有揀邊間中轉行
但係要事後先至知俾手續費 (等筆數入咗戶口, 先至知有冇扣). 可以試吓事前問吓銀行.
唔係
你應該係用IDEAL PRO 買外幣. 可能唔夠錢俾果十幾蚊佣金, 佢唔俾你執行買單.
當你夠錢買 USD7850, 你都要預番十幾蚊港元做佣金 (買十萬美金都係呢個佣金). 即係應該買 USD7847. 點都有少少港元尾數剩低.
改為用 currency conversion, 就可以沽清港元. 就算即清唔到, 剩下幾毫紙, 佢會晌當晚結算時, 幫你清埋佢.
我唔介意有少少尾數剩下, 因為 currency conversion 個 rate 唔夠 ideal pro 靚. 當你買得多時, 個 rate difference 就 significant

我第一次用currency conversion嗰陣佢可以扣我港幣全數喎
不過我唔知佢未包手續費,搞到港幣負咗數
最後又要入多幾十蚊落去
咁奇怪?
未試過咁.
不過, 佢係唔想客人純粹當佢係 currency exchange 咁用
有冇人試過IB 出澳元去CITI 駛唔駛中轉行收費?
Hsbc hk收左10usd 經hsbc us
若果想入港紙去IB換美金收活期息
買usd.hkd得唔得?
定一定要currency exchange?
喺IB 用限價盤 用美金買日元,即係sell USD.JPY.
成交咗之後usd.jpy 個position 係負數,但account balance 又真係多咗 jpy, 少咗usd.

我想問,個負數係咪唔洗理佢??
得 留返等值$2美金做手續費
cash balance 美金負數?
要補返條數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞