IB轉外幣

120 回覆
3 Like 17 Dislike
係佢個App裡面應該點換至好?

1. 用Idealpro 用limit order 換 (上網睇到,但我個iPad App搵唔到,係邊度?)

2. 普通currency conversion,但佢好似只有market order。佢能唔能夠最後guarantee到佢講個個rate同你轉,係我擔心既?

我通常用2,幾秒鐘波幅唔會差好多吧
currency conversion 個 rate 有啲搵笨. 用番 ideal pro 抵 D
請問知唔知IBKR mobile個App裡面邊度入到去?搵唔到啊,係咪有轉外幣個limit order做會secure d呢?
你落 order 買 usd.hkd, aud.hkd 就得。當買股票咁
哦,原來係咁,有時間試試,謝謝!

咁IB星期六日假期邊日可以轉到外幣?定係平日辦公時間至得?
咁外幣點提款?
星期六日外匯市場關門。星期一至五係二十四小時交易
一係用外幣戶口經TT入金, 這個戶口當作verified, 可以出金
一係要去IB 觀塘office 簽名,經網上填新一個外幣戶口出金,一個月一次免費。
一樣咁搞 cash withdrawal
如果你係 ib hk, 要去一次 ib kwun tong office check hkid 先至提到外幣
我每次都用 2 ,因為心急想係現價兌換
如果用2,佢會彈曬d字同你講,仲會成個process彈幾次出黎。又話匯價唔保證,又話有風險,又話可能會分成好多次細額同你兑,又話可能因為現價有出入會導致最後會有機會落唔到單。。。

搞到我幾次都唔敢襟confirm繼續
我岩岩做左轉澳紙
但匯返去渣打時少左1舊水多d
係咪銀行收左手續費?
應該係
香港大貓任何級數嘅戶口收外幣都唔收費。正!
中間行有收費
渣打收電匯又有手續費
Deposit無收中轉費,withdrawal收
我岩岩用香港大貓提澳元,中轉揀 melbourne hsbc. 冇收費
即係買美元係usd.hkd,買番港元係hkd.usd?
sell USD.HKD

冇hkd.usd 依pair
用港元買美元: buy usd.hkd
用美元買港元: sell usd.hkd
半個月前仲笑黃絲上深圳
宜家就自己去兌外幣

講真,黃絲上深圳,有無覺得自己對唔住係黃色經濟圈開舖既手足啊?
https://lih.kg/3472828
所以IB其實好多野真係都講到唔清唔楚,都要自己摸,或者係forum度問
用 IB 做呢啲外匯交易係要啲相關知識。
銀行嘅介面就係簡單、易用啲,但係匯率蝕死你
IB 係可以用嚟炒外匯,好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞