中芯國際 5nm 製程突破代工華為麒麟 9000S?事實令粉絲玻璃心碎

150 回覆
97 Like 4 Dislike
華為最新預告全新自研麒麟9000s,樣機經拆解後標識如下
1. 9000s代為hi36a0,而麒麟9000也是36a0。
2. gfcv120是版本號120
3. 2035cn是2020年35週,cn是大陸封裝。
也就是意味著2020年35週,大概是製裁生效前最後一周,大陸封裝的芯片,台積電製作
結論:禁令前囤積的存貨。 。
有無5G都係小事
重點係無google
享受內循環
粒野應該行唔到5G? 好似美國唔俾?
即係依家呢粒9000S有3種可能性:
1) 制裁前生產,數量有限的舊貨
2) 不計成本用黎打飛機的蝕本貨
3) 有廠冒唔理美國禁令幫佢地生產

係咪咁?
4g ,5g只係網絡系統上嘅一種protocol , 同cpu速度無關。 其實一開始就用5g呢個term嚟打飛機,已經很悲哀,一位大國連正視問題嘅勇氣都冇,要欺欺騙騙大量愚民以為自己已經超英赶美。
呢樣唔駛擔心,佢地冇google好耐,靠自己app store,同埋佢地鍾意自己隨意download APK。
1最似啦
睇封裝日期2020年
效能又同2020年既S888接近
悲哀左好多年。
就算當年經濟好的時候,在科技或者好多其他方面都係一路冇正視問題,只係 "正視" 講出問題的人。
所以咪內循環
無google真係走唔出國際
唔係笑佢既時候,本身打飛機係笑到11nm。而家已經係7nm。

你而家係要計7到3要幾耐可量產,同埋ASML 唔合作,證明美國封鎖線已經廢撚左
用過華為狗既機 不得不承認 影相同OS都好勁 摺機果D好過***
睇佢散熱咁樣唔太似7nm
答得咁務實
呢位知情人士生命安全還好嗎
另一報導講中心7nm良率只有40-50%,一粒等於人地兩粒價錢,而且會有穩定性問題

我部舊機都 5nm 5G啦................7nm不了 倒水電!
14nm我相信都有機會做到既
再上就唔知
咁封裝都只係封裝。
入面包咗粒乜嘢仲未可以100%確認

咁有人話係中芯生產丫嘛。

之後都係要打開封裝,最低限度都要照下顯微鏡,照下粒chip啲工藝係咪完全唔同。
但要睇Transistor有幾細,真係睇幾多nm制程就要用SEM
https://www.youtube.com/watch?v=O_iu48VTRDE

中國即使SEM都會有人做到,但會唔會放上網係另一回事。
不過只要有一兩部去到外國就唔成問題。
如果係舊貨就唔洗擔心
如果係新貨 又無許可 老美實追
只要原材料禁就玩完

韓國早排比日本一禁 良率跌到pk...
純度小數點後十幾個位係好高科技黎,講緊量產

如果7nm -> 3nm 咁易 intel 就唔洗14+++++++++++++
笑撚左 好心睇下人地d測評啦 盲毛 仲cortex cor你老母咩

有d傻仔仲好笑
話美國比綠燈
美國最近先叫哂日韓荷封供應
仲點會比你license呀
唉,原來係倉底貨,仲要係成本非常貴,良率低,可能只係佢少量樣版機

相信又係顯示5G,然後得4G速度
廢撚左? 華為就真係廢撚左啦

台積電代工既u扮中花自己整仲要係禁令前既貨
支那真係當佢自己人民係弱智個下勁
Intel 都move on咗啦
Intel 7就算無玩EUV,個transistor destiny都同TSMC 6有得揮。

但Intel無食制裁,本身又係EUV唯三玩家嚟,有排都唔會中芯咁霉
唔係笑佢既時候,本身打飛機係笑到11nm。而家已經係7nm。

你而家係要計7到3要幾耐可量產,同埋ASML 唔合作,證明美國封鎖線已經廢撚左
如果係舊貨就唔洗擔心
如果係新貨 又無許可 老美實追
只要原材料禁就玩完

韓國早排比日本一禁 良率跌到pk...
純度小數點後十幾個位係好高科技黎,講緊量產

如果7nm -> 3nm 咁易 intel 就唔洗14+++++++++++++
Intel 都move on咗啦
Intel 7就算無玩EUV,個transistor destinydensity都同TSMC 6有得揮。

但Intel無食制裁,本身又係EUV唯三玩家嚟,有排都唔會中芯咁霉
第二句係倒轉,顯示4G但有5G速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞