中芯國際 5nm 製程突破代工華為麒麟 9000S?事實令粉絲玻璃心碎

150 回覆
97 Like 4 Dislike
咪嬲咁快
層主又冇講咩國家
美帝畀咗License 佢生產7nm咋
唔係5nm
其實唔駛鳩嗡
你話你行到5G丫嘛

驗一驗有冇射3.5GHz訊號就知。
以為一個logo就可以完事,邊有咁容易。
驚乜鳩

只係美帝俾你開返啲機出嚟生產一陣
BOE本身起步都係三星養出嚟鬥LG嘅狗,但養養下變咗同自己爭飯食。
蘇共玩軍備太空科技玩到解散,支共仲簡單
上面咪講左良率低仲未儲夠貨呀
係華為夾硬提早岀

之前媒體報導,今年年底可以達到足夠產能和備貨。但是華為提前在良率低和產量不足的時候,直接把手機生產後發布到線下,這才引起了今天的震動。
唔理良率不計成本係做到的
真定假遲d岀業績報告咪知囉
佢以係玩要回收多d
上面篇野自己都講無美國批等等
21年SMIC好似當年膠鐵魔改佢手上部DUV機去夾硬做7nm,天價成本,極低良率,但當年coin wave仲有人上船,但21年呢批野後再無公開量產成品出現
呢個係傳,無証據
美國放license 會睇到

7nm用DUV TSMC 都攪左好耐良率
中芯以佢個14nm 良率 就唔好玩
(係勁就一早打曬飛機)
DUV機點魔改?
最多咪生產流程改進
唔會改部機。。。。。

7nm用DUV 要4重曝光,強如TSMC 都喊三聲
你諗下SMIC 14nm 個良率二次方變左做乜。。。。

寫到好似玩賽車咁“魔改”......
學煙條咁,用DUV整11nm+++++++++
大核中核咪一樣係Cortex

機背成塊都係銅,無人敢講佢係7nm DUV定係Optimised 14nm

佢可能想好似Intel咁萬年14nm唧爆支牙膏。
不過Intel 7依家都唧緊,14th繼續Intel 7都未上到EUV

https://www.zhihu.com/topic/21343037/hot
DUV上到7nm已經好盡
再上5nm要EUV機
但中國冇EUV ASML唔賣俾中國
係自煮研發嘅洗咩美國佬批准
個生產日期印幾時都得啦
慢慢賣到年底明年都得啦
部機只會國內銷售 華為而家都無咩機出

直接把手機生產後發布到線下? 靠估?
所以咪賣到咁貴,其實開到依個價已經等於唔使考慮國際市場,淨係喺支那賣的話,咁美國佬驚閪
所以等切片報告
不過睇佢散熱要咁樣做,14nm機會都唔細,就算話自己係7nm都應該係14nm++++++++++++整
但唔好講笑 分分鐘intel 14nm++++++ 仲好過佢。。。。。
成塊背蓋都係銅片,真係前無古人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞