定期存款邊間好? (31)

983 回覆
8 Like 1 Dislike
我就係做CH ,長期高位無咩人留意到時
啱啱9月開始嗰期就做得
不過要等銀行營業時間先可以登記
黎緊加息 定期會唔會高息啲
呢排已經低左
我㩒$10都睇到
似又準加p
我鍾意你用耐性呢個字
呢間閪野唔好講話開戶
個閪app登入 轉頁你冇啲耐性係絕對頂唔撚順
準備又加息啦
我7月尾做唔見有
唔明點樣free money法
黎明

想請教下有冇人做緊恒生定期
優進/優越係咪仲有呢個高息啲定期

啱啱轉咗做優進
但係撳定期個頁
仲係得0.幾
定係我做漏咗啲咩
係個list篩選到揀舊資金 見佢仲有彈出黎
以為舊資金都有
謝謝
ZA 有1個月美元5.9% 係咪無伏
我都有做開創興,息口雖然唔係最緊高,但都比好多銀行高,又唔駛新資金

另外中信都算高,不過要新資金就麻煩 d
美國加息又點,香港唔一定會跟佢加息
我都係CH,rate不比其他低,轉其他銀行又煩
12個月港元定期存款,有超過10間銀行達4厘或以上,目前最高年利率為4.5厘,雖然新舊資金皆可,但起存門檻達500萬元;低門檻而言,最高4.3厘。

最高息的港元長息(12個月或以上存期)
銀行 存款期 年利率 存款額 條件
招商永隆 12個月 4.5厘 500萬元 手機銀行開立,新舊資金均可
富邦銀行 12個月 4.4厘 50萬元 手機銀行新資金
華僑銀行 12個月 4.4厘 10萬元 宏富理財客戶新資金
星展銀行 12個月 4.3厘 5萬元 網上/手機銀行新資金
平安壹賬通 12個月 4.3厘 100元 虛擬銀行,只有電子渠道
匯立銀行 24個月/18個月 4.2厘 10元 虛擬銀行,只有電子渠道
12個月 4.1厘
東亞銀行 12個月 4.1厘 200萬元 全新顯卓私人理財客戶
大眾銀行 12個月 4.1厘 50萬元 新舊資金均可
工銀亞洲 12個月 4.0厘 300萬元 理財金客戶於網上或手機銀行開立
南洋商業銀行 12個月 4.0厘 100萬元 南商理財客戶新資金
建行亞洲 12個月 4.0厘 100萬元 所有客戶新資金
信銀國際 12個月 4.0厘 10萬元 網上新資金
Mox Bank 24個月/12個月 4.0厘 1元 新資金
富融銀行 12個月 4.0厘 不設最低存款額 虛擬銀行,只有電子渠道

高門檻4.5厘 收息22.5萬元

目前最高息的長存期為招商永隆的1年4.5厘,現有資金可開立,需在手機銀行敍做,但起存門檻極高,需達500萬元。如果有足夠本金,一年收息22.5萬元之多!

如果是低門檻,招商永隆也有4厘水平,12個月存期、100萬起存4.3厘,50萬起存4.1厘、1萬元起存4.05厘。

富邦、華僑4.4厘

富邦及華僑銀行有4.4厘,僅低0.1厘,但門檻即大降。富邦的4.4厘為50萬元手機銀行新資金優惠;而華僑銀行則10萬元起存,但需為理財客戶的新資金。

虛銀極低門檻 鬥搶長期資金

虛擬銀行近期都在減息,但保留較高的長息,例如平安壹賬通12個月存期有4.3厘,100元起存。

匯立銀行設24個月存期,有4.2厘,12個月存期也有4.1厘。

若是低門檻,還有以下這些選擇︰

低門檻高息之選(12個月存期)
銀行 年利率 存款額 條件
星展銀行 4.3厘 5萬元 網上新資金
平安壹賬通 4.3厘 100元 虛擬銀行,只有電子渠道
匯立銀行 4.1厘 10元 虛擬銀行,只有電子渠道
東亞銀行 4.05厘 2萬元至30萬元 全新至尊理財客戶
招商永隆 4.05厘 1萬元 手機銀行開立,不論新舊資金
大眾銀行 4.0厘 少於10萬元 新舊資金均可
Mox Bank 4.0厘 1元 新資金
富融銀行 4.0厘 不設最低存款額 虛擬銀行,只有電子渠道
工銀亞洲 3.8厘 5萬元 網上/手機銀行開立
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞