定期存款邊間好? (31)

983 回覆
8 Like 1 Dislike
開定先 水尾有得做好做

感謝Catz提供以下資料

本地transfer港幣同人民幣行FPS, FPS就一定免費

CHATS 通常叫 即時支付結算系統 / 本地結算系統, 睇收費表時揾呢一項, 唔係睇電匯 (TT)

本地transfer美金同歐元行CHATS, CHATS匯出 / 匯入都有機會收, 間間唔同, 以下係我所知既, 其他銀行可以睇佢地收費表

<經online / mobile banking做CHATS>
出 / 入都唔收
Citibank
HSBC
Hang Seng
中信 (online banking only, mobile banking做會做左TT, 有收費)
永亨 (宏富理財)
DBS (Treasures)

出收 / 入唔收
渣打 (優先理財)
DBS (非 Treasures)

出 / 入都收
永隆
富邦
永亨 (一般客戶)
渣打 (非優先理財)
大新

如果有費用setting要填, 要揀本地費用由匯款人支付 / 中轉行費用由收款人支付 (字眼未必完全一樣, 跟返個意思), 咁先可以保証匯出唔收費既銀行唔會收費, 如果揀晒本地費用 / 中轉行費用都係由匯款人支付, 匯出行會唔理收款行有無收費, 都會預收一筆pre-defined金額, 就算收費行無收費都唔會俾返你既.

搶沙發
LM
而家邊間有4%以上..?3個月
天星 3個月 4.2
thx! 我去望望
恒生新$ 4.2 3個月
呢輪啲美金定期 想問下大家有冇人中過伏 或者得不償失
行山最後3日
趕唔到
自己整咗個計渣馬利息嘅excel, 可以計幾時入錢同幾時攞錢嘅話, 會有幾多息同埋息%係幾多

自己入返少少資料就計到, 如無意外下一期應該都啱用

share畀大家計數 (30日失效, 請自行Backup)
https://easyupload.io/rc42qy
想做12個月港幣定期,約5M
有沒介紹。
我見得返3.4
另外4個月先得4
未到1號已經轉左3.5
Welab有4.4
好彩下午做左注
去恆生做定期 佢SELL我存款證 1年半 4厘 想問有無伏
創興3個月有4. 2%
Citi做乜得2.x一個月
人仔一個月既rate仲高過港幣
無存款保證
呢啲價不如港元貨幣基金。都仲有3.7%
我今朝都見到呢個
本身諗住完中信就轉過去
再搵新錢做大富翁算
5M就搵RM啦
定我真心咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞