定期存款邊間好? (31)

983 回覆
8 Like 1 Dislike
Citibank想用轉數快轉走D錢,一日有冇上限?
有無手足解答下美國本地做定期邊間好
出面做3個月都有4.2%
意思係
你手持美元 想搵香港本地銀行做美元定期?
人在美國 手持美元 係美國做但係未做過定期唔識揀邊間
7月做個期唔計?
入去唔見有
幫你問左chatgpt
如果美國當地銀行嘅利息真係太低
你可以考慮買美國國債
//
根據我的搜索,美國的美元定期存款利率一般都很低,大約在**0.01%到0.5%**之間。不同的銀行和不同的存款期限可能會有不同的利率和條件。你可以在網上查找一些比較工具,比如[這個],來找到適合你的銀行和存款方案。
在美國做美元定期存款,你需要注意以下幾點:
你需要有一個美國的銀行賬戶,並且提供一些個人信息,比如社會安全號碼、身份證明和地址證明。
你需要確定你的存款金額和期限,以及是否可以提前取款。一般來說,存款金額越高,期限越長,利率越高。但是如果你提前取款,可能會被收取一定的罰款。
你需要了解你的存款是否受到聯邦存款保險公司(FDIC)的保障。FDIC是一個政府機構,它可以保護每個銀行賬戶最多**$250,000**的存款。如果你的存款超過這個金額,你可能需要分開在不同的銀行或不同類型的賬戶存放。
你需要關注美元匯率的變化,以及美國的通貨膨脹率。如果美元貶值或通貨膨脹率高於你的定期存款利率,那麼你的存款實際上可能會虧損。
//
Catz., 我剛去左渣打入美金支票... 職員話 用ONLINE BANK CHATS 入美金去渣打, 任何戶口都唔會收CHARGE... 轉出先要... PRIORITY 就免.
果期太高息
美國銀行會爆煲 開ib買美債5.5%唔係仲安全?
Ching 係咪會自動 定要打電話
其實唔明點解唔轉美金做定期,你地兌美元都係點都比人食0.3%左右,點解唔拎usd個rate
驚突然用港幣
1.875+1.875+6.68
拉返均好似仲低過佢自己做定期三個月
依家中信新資金三個月定期做緊4.05
十月入可能抵,但今個月做下其他嘢先
唔係 I mean 10月最後幾日入兩個月糧
本身都all in左8月果期
而家開戶口係咪walk in就做到,諗住去dbs開再做定期
網上,但要一兩日先收到匯
行山美元4個月有5.2 計轉出轉入食0.6% 係咪都屌打?
做4個月咁短,扣埋匯差得3.6
轉得美金做長啲啦
馬拉松算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞