新加坡+馬代遊記

117 回覆
12 Like 5 Dislike
樓主架reosrt 叫咩名幾錢
我個間 nautica 5千蚊晚包晒三餐

同埋想問下比錢個d 係咪信用卡就ok
馬代正呀
可惜我老婆怕水
留返大馬越南泰國先住靚去新加坡交智商税不了
新加坡同歐洲有得比?
唔計改機票成個package 連機票兩個人夾埋就36058hkd ,4日3夜resort ,另外有一晚喺Male 瞓
頭先打多咗午餐,我哋package 包早晚餐,不過都好夠
俾錢信用卡就得,不過帶咗啲美金係tips
我唔係好識游水都玩到,咪當去hea
冇咩女喎
出親去都冇咩人,係餐廳先多人
有都係啲大媽呀嬸
要比tips?

我新加坡飛maldives, KL 轉機好似二千hkd 左右,但要 10hrs
Resort 我都同你差唔多價錢,好期待
Day 7
朝早起身見到有舊雨雲嚟緊

黑色嗰堆係魚

早餐都係自助餐

啲魚又過嚟等早餐食,有時會見到鯊魚仔

食飽就喺附近行吓

之後返房浸水

晏晝有去浮潛,不過唔記得帶防水袋嚟
咩都影唔到

晚餐去咗餐廳食,唔係幾啱好味,都係食自助餐算
啲麵包最好食

Day 7完
唔記得打埋個名,Radisson Blu
第一晚喺male 間酒店,個職員幫我地抬gip 上樓落樓,俾咗兩蚊美金
之後喺馬代有擺低tips 喺房俾housekeeping 嘅人
同埋最後一日俾咗管家
不過你唔俾都得嘅,我哋次次都係走先俾啲職員都係咁做嘢
last day join 咗Male半日導賞都有用美金
多數都一家大細,細路女就有
同埋啲歐美多數喺沙灘屋嗰邊
留名睇馬代
maintain得好過香港果個 又近地鐵站 值得一去
Day 8
日出

出門嗰陣見到條魔鬼魚匿埋緊

食啲生果先

鯊魚仔

晏晝去咗遠啲嘅地方行同玩直立板,韆鞦嗰邊啲水好淺,附近仲有啲珊瑚,好多魚仔

椰林樹影 水清沙幼

最後一晚喺馬代,自助餐每日都會轉主題,eg.地中海菜、意大利菜,不過啲野食都大同小異,唔知啲人去咁多日會唔會悶
又喺video cap 返啲圖出嚟烤雞幾好食

Day 8完
喺video 見到個
lm
天朗氣清好靚!
會唔會曬到pk?
曬到pk
搽足防曬先出門
Day 9
第一日嚟嗰陣book 咗鯨鯊團,都有啲full
所以得返呢日揀

食完早餐就通知個管家可以check out ,佢叫我地去完鯨鯊團再搵佢

喺船上面會briefing ,講賞鯨規則

我冇帶裝備影相,同行有香港人share咗佢拍嘅片俾我,節錄少少分享

睇完就返resort ,管家帶我地去間房仔梳洗,之後就等上機走

離開了

返到Male 有啲人會sell你唔同plan ,可以揀喺酒店hea 、導遊帶你去市區行、你都可以自己搵地方hea 到夠鐘上機

一場嚟到,我哋揀咗去市區
唔記得10幾定廿蚊美金兩個人,包咗交通同埋導遊費
可以揀的士來回,我哋就搭船

導遊

佢行過見到咩就會介紹

學校、公園、戰爭痕跡

百年古樹

行到好熱,買咗杯雪糕

嗰度都有啲貓周圍走,我問導遊唔見有狗嘅,佢話Male 冇狗

佢仲會帶你去手信舖買嘢,不過唔買都得,唔會禁錮你

之後又去咗當地市場,佢又介紹咗檔野賣手信,嗰個人係咁俾我地試食,不過真係好難食,買唔落手

睇完導遊叫我哋行快啲,以為佢趕收工
原來去睇日落,仲有超多魔鬼魚
佢話一到黃昏呢度就有好多魔鬼魚

仲有好多小丑魚

睇完就call車走

喺機場附近食埋夜晚就走,過安檢之後都有啲手信舖行

入面有Burger King ,不過好多人排隊

Day 9完

Day 10 就係喺新加坡買手信,班蘭蛋糕
係maldives 有無咩係必玩?
鯨鯊團係潛落去睇?好似幾撚正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞