新加坡+馬代遊記

117 回覆
12 Like 5 Dislike
又係巴打

有諗過去新加坡 再飛峇里

酒店$1000都冇選擇,hostel伏到仆街都要$500以上
我已經買左吉隆坡入 新加坡夜晚走
諗緊住一晚定兩晚好 不過我新加坡兩日有frd share
芽龍/小印度有600-800嘅 睇落都ok
兩晚囉,去賭場翻兩翻

咁樣買機票幾錢?
再諗下先 我去kul坐亞航$610有20kg
回程新航買特價飛1200
係貴在酒店
新加坡其實都好玩
聖淘沙 環球影城
斜坡滑車 中途會有孔雀行出黎 小心撞飛佢地
水上樂園
沙嗲街
牛車水街 海鮮餐館,招牌麥片蝦球 好味,辣蟹好hit但覺得味道一般(加啲番茄 唔食辣嘅人都食到) ,轉咸蛋黃會更好
好多啲熟食中心 食串燒,海鮮
室內雪城 啱小朋友玩
賭場 本來想大展身手,但去到唔想玩 好似好複雜咁
支持
我幾鐘意樓主嘅文筆
玻仔適合悠閑咁玩,睇吓博物館,食吓嘢。佢政府好多計仔,整好多 eye ball catching 嘅嘢俾遊客行吓。
缺點係商場食嘢比較貴,旺季酒店貴(週末好似已經算旺季
仲有係大景點入場費貴
玻仔啲食物岩食,又有啲新鮮感
最緊要係玩得安心,又放心。交通又方便
Maldives 係咪住水上 resort , 我黎緊會去,住villa nautica 5日,買左package, 係咪唔使plan 剩係chill 就ok?
新加坡可以踩單車去 east coast park, 好靚
可以去bird paradise 睇雀
有間食雪糕叫bird of paradise 定paradise of bird, 勁好食
去完馬代再去新加坡時間好用啲,馬代飛個陣夜晚1點,朝早7點零到新加坡時間啱啱好
Weekday 去應該好啲
我發覺住近機場平啲。因為新加坡地方細,坐車去巿中心玩都唔耐。
我當時揀咗機場附近旺嘅住宅區。果度有商場、餐廳、榴槤檔
我去咗六次都未悶
不過最近兩次主要係去馬拉新山驗身,順道玩埋新加坡。新加坡每幾年就有大型新景點,keep 住有新鮮感
我都係去到賭場門口就冇入去
唔係好明點玩
係,雖然好多唔同種族嘅人
但感覺都好安全
係呀,個人到就得
冇嘢好plan
如果你浮潛嗰啲咪帶定自己裝備
好似好正咁
值唔值得 scuba diving, 要加錢幾貴下
我budget係600兩個人
1月應該淡季 希望得
原本係去馬代先
後尾改機票嗰啲就變咗去新加坡先
不過咁都幾好,玩完先去馬代hea
平啲都要600up
去開東南亞其他地方真係唔慣
難d 喎,平酒店伏到仆街
下次有機會試吓
等緊樓主maldives 遊記
咩名參考吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞