讀 Mechanical Engineering有咩好發展?

222 回覆
4 Like 15 Dislike
[quote]各位巴打,細佬我想問下,依家我做緊building 嘅ee野,如果我要讀上去,夠竟我讀rmit 或其他top up嘅ee好,定poly mech好?

RMIT 你ee讀mech會幾辛苦 好多野你hd都未學過

撇除辛苦唔辛苦嘅話,poly mech係認受性,銜頭同競爭力方面係咪會比rmit較好?

你full time讀?

p t,full time 我唔夠分

垃圾ive仔 連ugc ME degree 都升唔翻 仲話自己有料 仲有咁撚有自信
驗下個腦喇屌你

其實咁講啦,每個人嘅學習過程都唔同,專長都唔一樣。我自己就選擇左一邊工作一邊學習嘅方式。你依家可能覺得自己嘅學習條件比人好啲,就睇唔起一啲讀書可能無你咁叻嘅人,我就覺得咁係好狂妄同幼稚嘅低水平做法囉。希望你學有所成,自己好自為之啦。
[quote]各位巴打,細佬我想問下,依家我做緊building 嘅ee野,如果我要讀上去,夠竟我讀rmit 或其他top up嘅ee好,定poly mech好?

撇除辛苦唔辛苦嘅話,poly mech係認受性,銜頭同競爭力方面係咪會比rmit較好?

垃圾ive仔 連ugc ME degree 都升唔翻 仲話自己有料 仲有咁撚有自信
驗下個腦喇屌你

其實咁講啦,每個人嘅學習過程都唔同,專長都唔一樣。我自己就選擇左一邊工作一邊學習嘅方式。你依家可能覺得自己嘅學習條件比人好啲,就睇唔起一啲讀書可能無你咁叻嘅人,我就覺得咁係好狂妄同幼稚嘅低水平做法囉。希望你學有所成,自己好自為之啦。

人地睇到既只係你自大

驗下個腦喇屌你

人地睇到既只係你自大

佢連我係apply ta都未知嘅時候,就認為我想入mtr就係自大,咁咪佢端9估囉,唔關我事
讀完都唔知me老母個閪有幾闊,好打有限

都話我啱hd grad,所以咪係到聽下其他人點睇呢行囉

關hd grad咩事?定你眼角高 咁你又覺得有咩me有咩field係唔請

Physics勁既其實不如去讀master
LMU好似有physics master

讀上去似好過快過second degree

巴打你好勁 哥延根

有無諗過finance math果邊,比較通用

Mech你如果有諗過番香港做就唔好啦,去到德國一世唔好番黎,Mech香港係絕路。

另一樣野係思鄉,要諗下會唔會因思鄉最終番香港做

兩個巴打都好勁

我路過姐,平凡人黎。mechanic比較實用都係PID呢d野,有舊野好似叫carnot engine,又難又煩出黎無人用。

香Mech出黎同讀既差太遠,得畫圖值錢

carnot engine理論上都算幾efficient啦

cad cad cad

而家電動車,技術改左,又少左樣野關entropy事。電動engine連個cycle都唔知使唔使用

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港
外國me 搵食好過香港多多聲

其他科差距無香港咁大
cs識人美國公司仔做扣晒税都係hkd30k出d

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

me德國有45k起薪咩?
我查過ME bachelor全德國平均係46000歐一年(未扣稅), 扣左稅我諗都係30000港紙多d, top school就50000歐一年出d, 都未去到45k咁誇
不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
有45K per month
扣埋税都有3xK
出差再加返allowance係有40K- 45k(睇地區)

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

哦咁應該係個別大公司高人工, 你舉cs個例子都係公司仔啦
我都睇過, cs德國平均起薪係低過engine, 但其實都係平均爭一個月幾百蚊港紙 (不過好dependent on做乜野, 寫網頁最低人工 )

我提係因為以前做過呢間公司
同德國奥地利嚟班engineer傾過
喺德國U出嚟
唔係太廢都會入到呢d公司做管理層
廢果d做低一級
而無U入果一班就係做engineer

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高
好多德國公司搬去德國四周圍
但d U grad出嚟就會去請人
所以你淨睇德國fg出嚟無意思

香港liebherr做過?想知你果時點apply

關hd grad咩事?定你眼角高 咁你又覺得有咩me有咩field係唔請

其實佢連份有手有腳就做得既工都入唔到,都唔知點幫手

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

其他科差距無香港咁大

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

我查過ME bachelor全德國平均係46000歐一年(未扣稅), 扣左稅我諗都係30000港紙多d, top school就50000歐一年出d, 都未去到45k咁誇
不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

我都睇過, cs德國平均起薪係低過engine, 但其實都係平均爭一個月幾百蚊港紙 (不過好dependent on做乜野, 寫網頁最低人工 )

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

香港LIEBHERR都係SD E MAIL去姐,佢有出廣告請人架呢排
BTW本身都諗住讀完HD ME去LIEBHERR度做,但又比我上到U
唔知如果我本身有幾年整吊機+車輛維修技工個證,又可以嗌高幾多呢
利申:另外位巴打

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

其他科差距無香港咁大

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

我果陣個呀sir同入面個trainer識
所以有嚟我學店做招生
家陣trainer走咗
佢變咗直接出外面招人
你send email去
不過HD ME要由做Trainee起
trainer走咗
唔知仲有無呢樣嘢
degree直入做engineer
雖然名就係engineer
但做工人嘅嘢
外國嘅呢類engineer都係d無讀大學嘅人做呢個post
讀大學嘅做坐office果一班
再勁d嘅做管理層

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

其他科差距無香港咁大

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

所以有嚟我學店做招生
家陣trainer走咗
佢變咗直接出外面招人
trainer走咗
唔知仲有無呢樣嘢
但做工人嘅嘢
再勁d嘅做管理層

呢間出手好低
好似就算DEGREE FG 都係得13K
Poly pt me
做緊bs
人工ok gen但已想轉行
Poly pt me
做緊bs
人工ok gen但已想轉行

同學

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

其他科差距無香港咁大

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

所以有嚟我學店做招生
家陣trainer走咗
佢變咗直接出外面招人
trainer走咗
唔知仲有無呢樣嘢
但做工人嘅嘢
再勁d嘅做管理層

呢間出手好低

trainee先係13k
degree入去做都要做trainee?
點會冇阿。。。讀機可以做Bs.. 樣樣都得啦。
成班人真係以為讀ME,畢業就淨係可以做番Mechanical既工,其實ME既競爭力先係最大,大部分既其他engine工例如BS,lift, manufacturing products 等等ME仔都可以報,只要做過intern,其實好容易搵工。

全部都係19工,D 行業唔係玩到爛就係夕陽

但求有工做不如考個保安牌

咁你咪去做一世保安囉
可以做gym

不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

所以有嚟我學店做招生
家陣trainer走咗
佢變咗直接出外面招人
trainer走咗
唔知仲有無呢樣嘢
但做工人嘅嘢
再勁d嘅做管理層

呢間出手好低

請問beng fg係咪請做technician trainee/assistant?
路過 但係睇呢個post起知到有幾多連登仔鐘諗睇人唔起 真心我覺得HD果位朋友講野冇問題 係有班睇人唔起既___係咁撚狗人地HD仔(當然撚人果d可以本身都是垃圾
利申 做第2行 冇得過ME 都唔係HD仔
路過 但係睇呢個post幾多連登仔鐘諗睇人唔起 真心我覺得HD果位朋友講野冇問題 係有班睇人唔起既___係咁撚狗人地HD仔(當然撚人果d可本身都是垃圾
利申 做第2行 冇得過ME 都唔係HD仔

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

其他科差距無香港咁大

但me德國講緊45K起
香港先1xK到20K

不過唔知人工升得幾快啦

入liebherr做
扣埋税都有3xK

不過華人好難入德國本部

而香港分部得19K唔夠

喺德國U出嚟
廢果d做低一級

同埋你睇係睇全德國指數
我指緊全歐洲
因為德國税高

所以有嚟我學店做招生
家陣trainer走咗
佢變咗直接出外面招人
trainer走咗
唔知仲有無呢樣嘢
但做工人嘅嘢
再勁d嘅做管理層

呢間出手好低

trainee先係13k
degree入去做都要做trainee?

想知DEGREE入到去咩價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞