讀 Mechanical Engineering有咩好發展?

222 回覆
4 Like 15 Dislike

Physics勁既其實不如去讀master
LMU好似有physics master

讀上去似好過快過second degree

巴打你好勁 哥延根

有無諗過finance math果邊,比較通用

Mech你如果有諗過番香港做就唔好啦,去到德國一世唔好番黎,Mech香港係絕路。

另一樣野係思鄉,要諗下會唔會因思鄉最終番香港做

至於思鄉, 我相信好大可能會有呢種情況

巴打同埋小心d,高登有個似既case 佢username叫人生遊戲輸家
,2nd degree不幸中伏

有聽過佢大名, 但佢故事係點?

Cu math
2nd hku civil engine
呢期好似爆civil
成班人真係以為讀ME,畢業就淨係可以做番Mechanical既工,其實ME既競爭力先係最大,大部分既其他engine工例如BS,lift, manufacturing products 等等ME仔都可以報,只要做過intern,其實好容易搵工。

巴打你好勁 哥延根

Mech你如果有諗過番香港做就唔好啦,去到德國一世唔好番黎,Mech香港係絕路。

想問個經濟物理碩士咩u

其實我唔識分fin 同econ😂
成班人真係以為讀ME,畢業就淨係可以做番Mechanical既工,其實ME既競爭力先係最大,大部分既其他engine工例如BS,lift, manufacturing products 等等ME仔都可以報,只要做過intern,其實好容易搵工。

其實me淨係讀齒輪運作,引擎,同蒸汽火車,所以香港搵唔到吃

去德國讀緊係ME
去到轉啦

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港
外國me 搵食好過香港多多聲

如果真心係讀書既話,唔好waive
不過堆數會難到癲
唔係人做

巴打你好勁 哥延根

兩個巴打都好勁

你邊間U讀緊

你邊間U讀緊

巴打你咁勁我都係收下皮先比較好,我會發奮努力,做個有為青年

想問個經濟物理碩士咩u

岩唔岩就唔知,心理壓力就大到癲
不過拜下你,識德文

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

不過堆數會難到癲
唔係人做

巴打你好勁 哥延根

兩個巴打都好勁

我路過姐,平凡人黎。mechanic比較實用都係PID呢d野,有舊野好似叫carnot engine,又難又煩出黎無人用。

香Mech出黎同讀既差太遠,得畫圖值錢
又係個啲悶到爆既答案
MTR
巴士
中電

呢3個答案係說明m e出路窄嘅有力證明

笑死人
巴打你真係讀緊me就知me畢業生出路多到無人有
未讀or就快讀就遲下問下d prof佢d學生有咩出路啦
講黎聽下,我就 hd in m e 畢業 ,唔知有咩好做。mtr報過唔收,諗過做 飛機 or 汽車maintenance ,但你知唔係一個最好選擇

有冇諗過只係你垃圾而冇發展唔關科目事?

無諗過,因為我睇圖睇數都唔差

咁你認真諗下

good luck啦
轉到最好
轉到me讀完唔好返香港

不過堆數會難到癲
唔係人做

巴打你好勁 哥延根

兩個巴打都好勁

我路過姐,平凡人黎。mechanic比較實用都係PID呢d野,有舊野好似叫carnot engine,又難又煩出黎無人用。

香Mech出黎同讀既差太遠,得畫圖值錢

carnot engine理論上都算幾efficient啦

cad cad cad
lm

想問個經濟物理碩士咩u

不過拜下你,識德文

師兄係自學定點?
ME仔留名

想問個經濟物理碩士咩u

不過拜下你,識德文

師兄係自學定點?

各位巴打,細佬我想問下,依家我做緊building 嘅ee野,如果我要讀上去,夠竟我讀rmit 或其他top up嘅ee好,定poly mech好?

RMIT 你ee讀mech會幾辛苦 好多野你hd都未學過

撇除辛苦唔辛苦嘅話,poly mech係認受性,銜頭同競爭力方面係咪會比rmit較好?

你full time讀?

p t,full time 我唔夠分

垃圾ive仔 連ugc ME degree 都升唔翻 仲話自己有料 仲有咁撚有自信
驗下個腦喇屌你

你似係想玩LF2多過討論喎師兄,你無咩野嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞