香港搞夜市註定100000% 失敗

725 回覆
2219 Like 16 Dislike
香港人而家興健康
你就去搞夜市
仲有傻佬信先好笑
治安差
夜晚唔會隨便出街
搞死完夜市
之後又搞返個老翻出嚟
on9政府
其實係互相幫助. 新都會同葵廣, YOHO同雞地. 都係互相帶旺對方人流.

有人鐘意行小時裝店, 但對廁所同餐廳衛生有執著; 有人鐘意睇戲前食少少野打底, 又想有得泊車. 結果有齊呢啲組合的地方都唔會靜得去邊.
真 涼下冷氣好過
係街邊食到身水身汗做咩鳩
大家喺度諗「個夜市會點」都已經係「喺條錯嘅路上頭腦風暴」
香港好簡單,得金融業,金融業唔掂,其他產業一齊死。班廢官明知香港係外資撤緊,美國拉緊封鎖線,中國經濟自顧不暇,恆指反映緊中港經濟一潭死水,即係香港金融業陰跌,每況愈下。原因呢,班廢官知但唔敢講日日就只能賴下美國,疫情,環球市場。而家講搞好經濟,咁大隻大笨象喺度,唔理,睇唔到,我哋去派消費券畀大陸遊客我哋去派免費機票畀外國人我哋去搞旺個夜市
政府翻新舊場都想短時間回本. 個份租金就得返連鎖店比得起.
全部都避重就輕
啲人慳錢>物價貴>人工貴>舖租貴>無空置稅>無資產增值稅>唔立法>高官/議員係業主

一諗到改咗會影響自己利息就打消念頭,最後就係做下樣或者乜都唔做
睇下青衣戲棚D野食幾抵, 唔夠三日小紅書見啦
點解夜市一定要同飲食掛鉤,真係口腔期
可以擺檔天才比演都得嘅姐
唔撚限,班小食檔真係有咁污糟得咁污糟
地灘經濟應該行得通
以前燒夜好鍾意買生滾粥
配料自選又多款 兜口兜面係咁滾好jeng
食飽飽訓教真係好C伏
炒麵就唔建議了 一大盤食曬塵
要幾天才先會覺得夜市可以救到依家個經濟
賣到咁貴 點食
遲早loop 返去公屋係共用廚廁
所有政府插手都會變得...
咁美食車咁 又投個牌 集團推高價 門檻勁高 分分鐘擺出黎果檔背後又係美心大家樂 成本高左 又要40蚊賣幾粒魚蛋
大大聲搞得咩咩主題都一定係好貴,香港人先冇興趣去呢d地方放血
地攤經濟
正常, ON9先死鬥
文明社會, 一定合謀定格, 用埋同一個廚房
撚鳩消費者就有

夜市文化唔係格硬可以做出嚟囉
十年前帶台灣朋友玩幾日香港,當時佢地好驚訝夜晚九點約十點仲有咁多餐廳未last order、十點幾十一點架地鐵仲係唔少人。

而家夜晚靜,應該諗下出咗咩問題,不過班官有腦嘅香港就唔會搞成咁
點解要限定香港特色小食
夜市最緊要選擇多
理得佢港日韓泰台美小食
全職巴士司機點會無兩皮?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞