香港搞夜市註定100000% 失敗

725 回覆
2219 Like 16 Dislike
搞夜市,等於直接益黑社會
行一轉廟街就知個市有幾仆街,除左一街個個樓梯口都係雙程雞, 街邊檔就係100%賣淘寶貨,仲要有4成冇開檔(根本冇生意);除左大牌檔, 坐街邊食野之外(for遊客only), 對本地人零吸引。

正苦攪多2個夜市出黎, 咪等於工展會恆常版夜間版,塘水滾塘魚;零售死得更快。
無錯,要成功至少要用返3,40年前嘅標準,百花齊放
所以都係無可能玩撚完
搞地攤經濟算啦
美食車2.0
整下夜市都好 唔洗交貴租同多個旅遊景點
係政府唔救經濟 死都要救啲要人交貴租嘅地產商
夜市賣得平,變相係商場、街鋪食店仆街
佢地仆街就代表業主仆街因為個鋪位無左價值
去到最尾會迫番夜市賣貴
同意
政府廢就不嬲
但商家佬一來全部價都mark到勁高
二來啲野又係臭豆腐雞蛋仔其實真係零吸引
除非佢係用國際視野去考慮, 條街有台灣野又有日本野咁
先有可能吸引到人, 但問題又會變返價錢貴質素又追唔到人地
而佢而家講既乜鳩野懷舊香港情懷, 根本就曬鳩氣
時代一直變緊, 唔係全部香港舊野都靚, 要用舊既element同新一年既口味mix and match再交俾政府lead住做既話, 絕對出到黎係四不像咁款
肯撚定收得皮
叫食環消失半年/隻眼開隻眼閉, 個夜市一年半載自自然然會出現
咪搞到「流動餐車」咁囉
衰硬
青衣戲棚d 價重貴過葵廣, 憑咩

又難食。

本著唔浪費既心態先食得曬
咪玩啦, 搞魚蛋都搞出個魚革
你依家同我講可以賣魚蛋?
班垃圾管中囯香港
就預左收皮先啦

淨袋50萬一個月, 佢地就識
政府攪的夜市一定好貴租
夜市? 之前年初一旺角咪有囉 係食環清晒炸嘛
又想呃我出去買魚蛋?不了
深水埗已經係
一早有前人搞左

本地小食我去屋企附近鋪頭買完翻屋企食住睇劇仲開心
個世界變左班膠官仲未醒
啲人寧願夜晚係屋企過多過出去玩到夜一夜
次次搞埋啲活動,連港共自己都想賺埋一份
唔死就假
參考葵廣
放去夜市
1)識做退哂休
2)消防衛生條例限制哂
時光倒流182 年..

又要興返大笪地經濟..

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/上環大笪地
個檔商肯平
運輸都唔會平
批發都唔會平
格離商場同佢死過
點會成功
望下巴士地鐵班司機收緊咩人工
2萬都未有要同你捱生捱死無曬生活去成就個夜市?
公司肯玩班揸嘅都唔肯啦
係喎 都唔記得地鐵個最大股東叫做政府
就算唔整夜市 起多啲靚少少熟食市場喇
新加坡都係學英屬香港 人地做到旅遊景點
中屬香港又唔得嘅
你免租簽2年約以上,成個葵廣搬過去啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞