香港搞夜市註定100000% 失敗

725 回覆
2219 Like 16 Dislike
唔係講d 客

係講d 商家

咩都要賺盡 同埋香港人力成本太高

我地可以參考下青衣戲棚 美食博覽定價

40 蚊 2 粒雞蛋仔 20 蚊兩粒大魚蛋

同埋而家講求食物衛生既世代 咩要講要有牌

仲搞夜市 大倒退咩

夜市得一個可能成功 係鬥平

香港商家唔會做到
鬥平淨係諗到亞玉豆腐花
肯定入面檔檔都收成舊水一兜小食, 要8成飽仲貴過食自助餐
巴士地鐵肯唔肯遲收先

我下下的士番屋企?
又loop返小販
真心問依家香港仲有咩特色小食? 除左雞蛋仔, 魚蛋, 牛雜
依家仲有賣小食既店, 多數係D糖水, 生果, 橡皮糖囉你命3000式甜品
一係就重口味(例如麻辣) 撻落其他野食度
本地小食,就貴都唔想食。50蚊底鷄蛋仔,25蚊一盒8粒咖喱魚蛋,18蚊件臭豆腐,30蚊碗碗仔翅,你食埋我份。

其他乾貨,就係淘寶貨。貴五倍,重要自己托返上去,又冇客服。你點吸引班大陸客?咪玩啦,親!
一有疫情/社運 就第一個死先
夜市又肯定好迫,但依家又咁鐘意乜都要打卡,結果應該係媽聲四起
個夜市係俾樓豬去架咩
同意。
如果政府只係撥地同提供水電,其他乜都唔理,俾民間自發,有一半機會成功。

但如果好似以前年宵或者美食車咁搞,死硬。
政客諗嘅idea so far 有成功過咩
夜市同啲friend聚埋食嘢
一陣俾拉非法集結,又要抖身體証,又搜身
吊!你食埋我嗰份
班共產黨官員已經冇橋救經濟,仲要對香港人同外國資金/政府喊打喊殺要拉要鎖,經濟點會好?
我估個夜市係開嚟俾某國啲「遊客」去
碗仔翅落幾隻炸蟬有得做
幾時搞埋地攤經濟先?
貴租+多規管=價錢貴+選擇少+無特色
最後一定變垃圾
簡單既臭豆腐
以前d街邊檔好正
夜市去台灣唔好? 又平又多又好氣氛
食好野又可以去日本
人多會唔會變非法集結
搞夜市唔係用黎比商家佬賺錢
係用黎俾正苦賺商家佬錢架
人地台灣早食夜晚果餐,基本上6點就食
之後9,10點肚餓就落夜市買野食
香港差唔多成8點先食夜晚果餐,唔通凌晨1點先落夜市食宵夜?到時交通又係一個問題
香港失敗啫
搞嗰啲人有糧出就成功
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞