香港搞夜市註定100000% 失敗

725 回覆
2219 Like 16 Dislike
食個燒賣都要入會 已經夠痴線
按上次餐車經驗
首先第一件事,夜市攤位但迫你地要寫標書招標
嚇走一堆草根階層擋主
剩低既高價租個攤位
然後一切跟食環標準 搞到要花大錢買設備整攤位
再來限制你經營時間同方式
最終變咗150蚊2粒魚蛋
開張當日重有比叉燒來握個手影張相然後話「生意好呀」
煙花匯演,維園花燈會 ,年宵市場 反應最好
仲有農曆新年花車巡遊都算有D名氣,
呢D以前已經做開, 蕭規曹隨
夜市只諗起街邊推車小販
屌你搞乜鳩美食車賣你7,80蚊根本晒鳩氣
乜鳩都禁, 又唔見禁依家開到出大街d菜檔肉檔
整到成街污污漕漕, 毫無規劃
最近果次青衣戲棚真係on9,d野貴到on9,根本當d客係水魚,以後都唔會去
得罪講句
夜市大部分都係垃圾

就算整到出黎 一定又係美食展/工展會果堆
咩韓媽媽,鴻福堂,鴻星
政府真係當人水魚
有錢賺就實掂
政府早幾年先帶頭打壓新年個夜市
依家又出來搞夜市
都幾無遠見
香港大陸化,賣科技與狠活就得,gp高,易搞。

仲賣香港常見果d所謂真材實料,執撚硬。
重點係以前果隻味道既手藝應該失傳到七七八八

講真,做得翻賣貴d都無問題

好現實,有利可圖就會有人做有人學
魚蛋 $30 (6粒)
炒米粉 $70
蛋撻 $35
牛雜 $95
燒賣 $40 (7粒)

留返俾正苦慢慢食飽佢啦
舖頭就話要交租 食個飯都貴過人姐
香港政府做嘢特別官僚,夜市美食車又搞一大堆程序投標又交租,結果賣得仲貴
直接學大陸地攤經濟 俾啲真小販走鬼檔出嚟賣好過
不過到時就有衛生問題,同埋變咗大陸專才落嚟賣黑心食品 地溝油炸老鼠肉俾你食
早幾年打夜市打到魚蛋革命,而家又叫人哋返嚟 呼之則來揮之則去,叻啦香港政府
賣新疆切糕,大賺
正常. 唔係自己生意做乜要咁上心. 再努力, 轉個頭一句重整架構就抄得.
以前有小販、木頭車檔又唔諗點樣去保育,人地外國旅客黎香港就係想睇呢D。唔係咩為搞而搞既「開心夜市」

為咗取悅上面真係好噁心
補充多點

夜市要成功係一定要多種類同埋 唔可以太講衛生

上面有好多人都講左 係自由經濟

咩都有限制 咩都有標準

我地可以參考士林 饒河街 逢甲 夜市

同埋香港根本無特色野

香港特色咪就係左抄右抄 …..
依家真係少見
我估可能係因為臭豆腐係發酵食品
未炸之前果個狀態 應該難儲存 好易被食環巡果陣揪到
又難儲存又唔係賺得多 所以唔做算
金融中心, D樓市股市全部仆哂街, 又巨額赤字, 本業都未搞好, 學人搞咩夜市又無雞叫又無賭場又無大痳, 夜市?
比小販開
地產霸權, 收租佬食乜?
大陸夜市好撚過臭港la, 起碼d 野平又有位俾人坐又chill,屌你老母臭港人逼人貴價買垃圾d 香港人都唔撚識做生意
要搞就10年前取締小販個時,比個位佢地。
依家地鐵站snack express都有小食,有咩動機去夜市?
我去太安樓咪有夜巿
又近地鐡站
政府搞一定會招標
所以個結果........
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞