【小說音樂化】YOASOBI 討論區 (23) 完璧で究極のアイドル| NHK 18祭

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
岩岩睇新聞關東地區13-14號打風落雨
ikura bb
新post lm
NEW PO LM!
個人覺得 yoasobi 定位似日系文青風格+少少動漫元素 (因為祝福+idol), 你要佢地做到好rock, ikura 又未必carry 到, 佢都係矯小玲瓏可愛果種, 又未有步姐安室果類台風既壓場感, 反而而家打亞洲市場幾好, 文青風喺港日台 even 大陸都有好多 fans

有冇人知呢個點解決 認證唔到
an機?
係 係日本今次搞唔掂又抽唔到飛

建議搞個亞巡先
關於 YOASOBI 定位我意見完全唔同
如果講幾田早期音樂風格
確實係典型小文青 + 民謠風
但 YOASOBI 完全唔係呢一回事
強調節奏感
甚至節奏感已經係音樂既本體
極大量電子音樂、超豐富編曲
配上 ikura 通透聲音同細節位精緻既處理
不單唔會變噪音
反而非常入腦、洗腦
而且聽極都好似仲有細位可以品嚐咁

仲有就係 YOASOBI 最受歡迎既一系列歌
高潮感係好似螺旋型咁上升
越唱越 high、滿足到飽先結束 (包括升調)
甚少文青風常見果種原地 loop 感或戛然而止遺憾感

至於壓場感
Ikura 台風進步係非常明顯
配合本身已經勁 high 既曲風睇佢地演唱根本就係狂歡派對

然後 idol 橫空出世
複合音樂風格玩 fusion 夾埋一齊再洗全球耳目
咩文青 + 動漫元素可話完全唔係 YOASOBI 真正受歡迎既面向
聽完巴打咁詳盡分析都同意,可能我係比較集中聽某幾首歌,再加上好多歌都來自小說情節演譯,見到佢地開始邁向國際化係值得高興,期待早日來港開live, 到時實搶飛搶到傻
又要送錢比黃牛
咁學黃牛用軟件搶飛就掂啦
summer sonic 有 yoasobi號
https://www.summersonic.com/food/tokyo/
佢地有無去過香港演出
好想睇到一次佢地演唱會
赤坂明,星野愛fans
唔怪得歌詞咁中咁到肉
電腦白痴
有冇ikura 版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞