(公務員)政府招聘助理稅務主任 起薪$16,695 頂薪$34,060

301 回覆
31 Like 161 Dislike
真,連登成班專科精英,個個年薪最少過百萬。應該ban咗呢d aco/ato垃圾post
點有挑戰性法?有冇得具體少少講下?
ATO 挑戰性:
1. 工作每天有指標: 交數, 每天做評税, 一天二百幾隻
2. 除了以上, 每天要應付in tray, 即來往信件, 清不了當天便累積, 又要睇住deadline, 稅局規定入多少天内要回覆
3. 聽電話, 電話响不停, 俾人天天問候伯母, 仲要有禮回應, 唔cut得線, EQ少d 都唔掂
4. 見caller 納稅人, 又係俾人鬧, handle 唔好, 被人complaint 就寫report 寫到傻

ATO崗位主要就係應付以上 . 另ATO 工作經驗不可作為會計師工作經驗因不是會計工作, ATO 工作係六年一換位, 換位=調unit, 加入unit 2, 會12年才調一次.

FCCA FCMA 稅局ATO 路過
寫寫ATO 面試

1. 英文介紹自己
2. 英文答税務問題, 大部份會問個人税即薪俸、物業、利得、個人入息課稅. 睇熟d Patrick Ho 本Hong Kong Taxation & Tax Planning
3. 中文答情景題, 問點處理taxpayer, 聽電話, 豬隊友等
4. 時事, 問下局長姓名, 幾時行mpf等

稅局做事一向都靠兩種人
1 未過probation 的新人
2 搏升的舊人

稅局現缺人, 吉位有三、四十個另加waiting list 會有三百幾個, 入到waiting, 上班睇排名, 祝各位有志者好運

FCCA FCMA 稅局ATO 路過
小朋友
出去見識多啲
3萬幾人工好閒架咋
你都幾有責任心喎,啲case明知自己level唔適合處理 有鑊氣就pass比老細啦。ATO寫report
唔好吹水
喺連登所有公務員都係日日unun腳炒股等收工
我老母上一代就係ACO 窮你估我想架咩
頂薪先3萬幾,不過對月薪得3千蚊嘅大陸人嚟講就好吸引嘅
文書師西位都無咁癲
想知ATO會唔會準時收到工?
因為平日夜晚要去進修(計出席率),缺太多會直接Fail
夜晚番學果度 一星期4 or 5日
Ive
都算 chur 唔準時收工根本讀唔到
利申讀過
ATO 算chur ,但都可以準時收?
旺季個時你要預連續三個禮拜返埋星期六日
即係連踩2x日無假放
咁會唔會補番d 星期六 日
定係ot 係自願性質?
會有ot錢
時薪用你個mps point 計
你入職得point 3 $16695
一星期返44個鐘
一個月返176個鐘(當住先 實質唔止)
$16695/176=$94
但唔會比足你
75% 錢 25% time off
$94*75%=$71
姐係你一入職就OT
每O一個鐘得$71同25分鐘time off
打錯
係15分鐘time off
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞