[撚狗] 加拿大取消香港人優先 Stream A/B等簽證永居時間料將大幅延長

292 回覆
67 Like 145 Dislike
咁仲唔係改?

大改同小改問題

英國你可以話未改

但宣布即將會改
PR唔係會還咩?
應該check過你班撚皮身體移民,資產留港,唔想再做30年前嘅錯誤。
澳洲玩暗盤制
所以冇話撚唔撚
今年低分就得可能下年要高分先得
唔係
但兩大城多温都唔細%
Richmond可以唔洗講英文
移民撚又輸
大把藍絲等緊喎
Humanitarian class唔係Humanitarian and compassionate cases
發覺太多窮撚過去
以為一車車幾百萬送錢俾加拿大
坐咗監就冇風險
如果係咁, 點算係permanent residence (PR)?
https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/operational-bulletins-manuals/permanent-residence/terms-definitions-related-permanent-residence.html
不過係有聽過有人回流,比加拿大取消咗個PR。 但其實唔合理,否則唔應該叫PR。
20 係基本
一陣玩停工又加上去
弱智5毛藍屍PR嚇鳩你唔好走 = 你要盡快走

因為仲有樣嘢叫Citizen公民
收錢加速就肥肥
to be precise, OWP可以extend,不過應該未有人需要extend住

Work permit extension or change of conditions
HKSAR and BNO passport holders already in Canada are eligible to either extend their stay or apply for their initial open work permit from within Canada under the public policy. They cannot apply at a port of entry. Applicants are also eligible to extend their initial open work permit issued under the Hong Kong open work permit public policy for another 3 years.

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/corporate/publications-manuals/operational-bulletins-manuals/service-delivery/hong-kong.html#s5-5
英國改都係話開始後5年改,即係應該已申請嘅不受影響
而澳、加係會影響在地未有資格申請嘅人,因為係在地做緊野, 申請資都未有
八九十年代明星都揀移加喇,2002年前跟本冇楓葉卡,得張land 紙,理論上一land 已經等如PR, 等夠三年入籍做citizen。

當年謝賢,沈殿霞,何守信、李司棋….呢啲真係有住夠數嘅。

梅姐Do姐嗰啲land 咗冇乜住過,哥哥封咪住咗兩年跟住又復出,鄭丹瑞做太空人做到俾稅局追稅到破產。

周星星為咗移加打兩次官司敗訴
可能owp 申請人數大幅上升
亦有可能比 🇺🇦 用
因為佢地將會有新pathway
可以申請visitor record
但拎vr 真係當你係一個visitor
乜都唔可以做,只有等
其實加拿大真係好悶
後生仔去點頂,真係瘋狂搞野咩

之前Phil話佢係果邊都係日日玩音樂
其實有咩玩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞