最慘逃兵!新加坡男奔英國洗碗20多年 50歲返國坐牢6年半

114 回覆
84 Like 12 Dislike
約去馬拉見唔得咩
咁癲
唔使番工?
其實係
個個都要當=當黎係廢既
應該得韓仔叫真係chur少少
有冇聽過女權主動爭取女性都要服兵役
得男人要係未即係覺得女人冇用睇唔起佢地
兵役只信以色列
好明顯返去坐監醫病
台灣兵役都係多餘,真係打會用飛彈,服幾耐兵役都冇用
新加坡當兵有特別原因
六十年代尾七十年代頭新加坡獨立初期,經常發生種族衝突,華人馬拉印度經常種族騷亂。
所以政府就全部十六歲捉哂入去軍營洗腦,防止衝突,有問題就即時國安法,即係軍法侍侯
講軍事係唔make sense, 新加坡成個都係平地冇險可守。印尼亦唔會打佢,因為當年係文革,搞到星馬印都亂曬籠,冇國家想要華人,如果唔係馬拉都唔會踢走新加坡
行志願兵前題係要夠人
歐美咁大地方人口多又有城鄉差距相對易請人,新加坡細人口少,教育程度高又高度城市化,經濟發達私人市場人工高,後生冇乜幾個肯當

同埋唔知你所講專門有幾專門,坡佬陸軍嚟計基本上大部分兵種去到傘兵同坦克兵主幹都係NS,同埋有相當一部分係會去澳洲德國美國訓練做軍事交流,絕對唔係淨守門口

正正係有NS所以志願兵先可以夠人做最專門、科技發展得最快嘅嘢,例如空軍同海軍

見好多人攞台灣做例子證明義務役冇用,但其實台灣兵役本身就係反例,佢哋資源有限加上改進唔到以前留落嚟嘅陋習,可以當完兵都未射過實彈

我諗到最尾認為義務役有冇用係睇你作為一個小國嘅危機意識有幾大
依家有美國佬撐腰係咪就十幾年後都一樣?係咪冇戰略縱深就索性不設防?係咪依家和平就可以唔洗做兩手準備?呢個思維上嘅分別解釋咗點解新加坡有咁多先天性嘅不足都可以同香港鬥
東盟第一大國
射飛彈都可以WFH?
有特別假期
National service leave
所以,挪威、瑞典,搞到女人都要服兵役。
手 joke 遲d 想返香港點算
韓仔都係拋下浪頭嚇北韓
唔使返工都好
曬自己時間 好似去保良局訓練營咁
李光耀都講過,新加坡本身係要靠美國保護,
李光耀最防嘅唔係馬拉、印尼,一直最提防嘅係中國,用所謂偉大祖國去煽動新加坡華人。
呢幾日好多人唱衰新加坡
都癡癡哋,好彩唔係響咁嘅國家出世。否則我估我一早移民,ON9,搞著啲市民!
某程度上新加坡人睇唔起香港人唔會反抗到 就係我地無人當兵 無自己軍力邊有得反抗
台灣義務兵都有傘兵同坦克兵玩sad]

其實以坡佬地形黎講,坦克都係做移動戰靶,坡佬大部份都係市區,冇乜開闊地形,變相單兵伏鳩坦克嘅位咪勁多

同埋坡佬有一堆NS仔係做差佬同消防,代表根本唔使咁多人當兵,其實學泰仔咁玩抽籤咪得

同埋堆NS Reservist隔咗咁耐重有幾多戰鬥力真係好難講,到真正打起仗黎咪又係做炮灰

坡佬拎啲錢學台仔玩導彈,一比人打就直接射過去敵方城市好過啦
每周賺取150英鎊的薪水,一待就是20多年。

可以20年都keep住咁既生活,真係on9到極致
三大無撚腦位

兵役爭一個月都唔服埋佢
在中餐館擔任洗碗工人,每周賺取150英鎊的薪水,一待就是20多年
現年50歲的他至突然想念家人,主動返回新加坡

遭逮捕並判坐牢6年半真係抵撚佢死
每周賺150鎊 wtf
台灣省都有
不過係隨機抽唔係人人有份同埋冇14日咁多 5-7日
不過啱啱google完今年改埋做14日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞