最慘逃兵!新加坡男奔英國洗碗20多年 50歲返國坐牢6年半

114 回覆
84 Like 12 Dislike
最慘逃兵!新加坡男奔英國洗碗20多年 50歲返國坐牢6年半

▲男子考量到雙親年事已高,非常想念家人,決定主動返國。(示意圖/CFP)

記者詹雅婷/綜合報導

新加坡規定年滿18歲男子須服役2年,但一名男子在服役期間未按時報到,選擇逃兵,一逃就是20多年,前往英國當洗碗工人過生活。直到近期,現年50歲的他考量到父母年事已高,且又非常想念家人,主動返回新加坡,遭逮捕並判坐牢6年半。

聯合早報報導,蘇俊偉早在1990年12月開始服役,但1992年11月未按時回營報到,為了逃避追捕到別處租房,當局一直找不到他。他在1998年前往馬來西亞,接著飛往英國,在中餐館擔任洗碗工人,每周賺取150英鎊的薪水,一待就是20多年。

直到2021年1月,英國當時新冠疫情嚴重,蘇俊偉母親一直放心不下。他考量到雙親年事已高,非常想念家人,加上身體狀況不佳,中風動手術,也有肝衰竭問題,一周必須洗腎3次,下定決心主動返國,並在回國履行居家通知後被捕。

蘇俊偉逃兵生活28年,如今已經50歲,無法完成國民服役。法官24日宣判,儘管他主動回國,且逃逸期間沒有犯案,但未履行國民服役義務,且國民服役對新加坡安全至關重要,判處他坐牢6年半。這是新加坡逃役最久、刑罰最重的案子。

https://www.ettoday.net/news/20230725/2546907.htm?from=ettoday_app
走返去諗住見屋企人,點知捉左去坐又係要隔玻璃先有得見,何必呢
同隔手機mon見分別都唔大
垃圾雞波
出完監可能父母都走晒
同埋你話台灣,南韓,以色列呢d生死存亡有義務兵役都正路

新加坡除非馬拉佬想打姐
但新加坡本身咁多外資金融,邊個郁佢可以話得罪曬全部大國,佢有必要行義務役咩
爭一個月都唔服埋佢
重點係掛住屋企人
only 冇話唔鐘意英國
唔怕一萬,新加坡冇腹地,一打已經入市中心,唔全民皆兵連揾外援時間都冇就比人佔領點救佢
個context係蘇加諾時代
印尼一直奉行緊nusantara嘅政策
旨在統一包含馬來西亞 汶萊同新加坡嘅馬來世界
不過都已經係講緊60年代嗰陣時
個政策的確係落後咗

啲有錢仔全部都係借啲意話呢到唔妥就做後勤office兩年
見到依家 星加坡 風山水起 就想番星加坡
大印尼計劃
後來930事變,蘇哈托掌權
蘇哈托反而冇興趣大印尼計劃
而且蘇哈托都係親資本主義陣營
唔想得罪美國而搞新加坡
930事變殺左幾十萬華人
李光耀反而係讚蘇哈托
其實李光耀都係好彩
如果繼續係蘇加諾執政
佢都未必周旋到
新加坡點解屌打台狗咪就係因為佢地法律唔會情感行先
搭單問下新加坡有無女權分子幫手爭取女性都要服兵役?
點生活每周150磅
應該有恩恤俾佢見最後一面&送最後一程。

探監人眼隔塊玻璃ge Resolution 應該高過 電話.......啩?

幫佢諗到嘅最多都係咁。應該係想搏輕判不過炒咗。
唔關事
不過佢下半世應該冇錢養老
幾十年都冇供強積金
而且連組屋都冇
係英國洗左廿年碗仲唔發發
英國睇死 都係支餐館黑工
爭一個月?
佢父母有
黑工 你想點發?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞