最慘逃兵!新加坡男奔英國洗碗20多年 50歲返國坐牢6年半

114 回覆
84 Like 12 Dislike
弱智問題
新加坡規定年滿18歲男子須服役2年,但一名男子在服役期間未按時報到,選擇逃兵,一逃就是20多年,前往英國當洗碗工人過生活。直到近期,現年50歲的他考量到父母年事已高,且又非常想念家人,主動返回新加坡,遭逮捕並判坐牢6年半。

聯合早報報導,蘇俊偉早在1990年12月開始服役,但1992年11月未按時回營報到

為咗唔等最後一個月,走佬廿幾年再返去坐6年半
一下已經入到市中心 打巷戰打到爛晒有咩用 不如俾多少少錢美國爸爸當外判好過
寧願做廿年洗碗都唔服兵役?
其實佢同父母去馬來西亞見會唔會好啲
定會被引導去新加玻
一定係黑工啦 150磅一星期 低過最低工資勁多
可能包埋食住
香港男人18歲根本都廳度服兵役
本身就有美軍基地,不過人數唔多,所以咪要徵兵制,人人都識用武器,萬一有外人入侵用人數爭取外援時間
比政府謀殺咗6年命
到底係為咗邊個
好唔值得

加上身體狀況不佳,中風動手術,也有肝衰竭問題,一周必須洗腎3次

政府會唔會幫佢包底醫病?
班印尼佬何德何能統一到
差一個月都走佬
我好懷疑一個細過香港既地方係現代戰場上,對住一個三流中等國家如馬來西亞既侵攻有無 6 個鐘抵抗都成問題

更何況係呢個中華人民共和國新加坡?
澳洲大把新加坡人逃兵役打黑工
傾向做官+有錢佬
唔使呢兩類人可以另尋出路
新加坡個防衛中心思想係要做畀大魚包圍住嘅毒蝦,姐係如果你要打就攬炒,俾你打得入都唔會好過
俄烏戰爭咪證明咗國防唔可以外判,美國點撐你都唔會出兵,送武器俾你都要有士兵上場用
覺得靠美國就唔洗自己人上場咪會好似台灣咁,兵役cut到4個月結果有先進武器但根本唔夠人操作
另外義務役有助建立國民認同,新移民第二代全部都要當,基本上篩走一班淨係想入籍但唔想付出嘅人
要打過先知,不過年幾前俄羅斯入侵烏克蘭,大多數人都覺得頂唔到一,兩個星期
孝子 老豆老母應該一直有去英國探佢
咁係因為俄羅斯同中國有核武姐
大馬或者印尼打柒新加坡 美國佬秒速收佢皮都得
烏國土幾大
新加坡細過香港,一打能夠打到好似日軍v英軍果個水平就已經好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞