最慘逃兵!新加坡男奔英國洗碗20多年 50歲返國坐牢6年半

114 回覆
84 Like 12 Dislike
軍力排名高過馬來西亞
登陸上嚟就打巷戰同你拖10年8年
佔領咗又無資源
薩拉熱窩咁細都打咗三年幾
父母去英國探佢啦,明知個仔會俾人拉,正面勸佢唔好番
問題係秒完之後
當初夠秒伊拉克啦
好L癲
兵役對國民向心性,服從性,行動力都強好多。
香港無兵役係唔會明。

有事一味咩咩咩,有兵征嘅人已經用自己能力解決左問題
隔手機mon方便好多
咩唔大
垃圾國家
唔好話

當年佢哋真係係荷蘭人同UN面前監生搶咗西巴布亞,之後再武力介入東蒂汶

而且班馬拉人廢到俾班甩皮甩骨嘅馬華都踩住,國家內部又因為馬華兩族之間不和

係成個區域中間,真係得佢哋可以統一到

同埋唔好睇到印尼人咁,佢哋都係熱愛鎮壓同種族滅絕
坡佬NS其實得一部份係真係去當兵

有一堆人係去做警察同埋消防,與其話想全民皆兵,不如話係想搵廉價勞工
有冇諗過有時有啲睇落冇用嘅嘢,先係最有戰略意義

即係威懾

全民皆兵而且訓練有素,有助國家團結
點解唔叫屋企人去英國見面?
咪係 以為西點軍校咩
同埋窮人先要服兵役 有幾可畀你揸槍 入去多數畀教官糟質
有錢有地位嗰啲大把理由免役
想專兵專責就更加唔應該行徵兵制啦

要培訓一個高度專門嘅士兵要嘅資源同時間遠高過一兩年,未計科技會隨時間轉變,你而家學完過多十年啲先進武器已經完全唔同哂

而家坡佬嘅NS兵都係做吓低能野守吓門口就算,專門野做一定係比志願兵做
其實點解而家男女平等 女人就唔洗服兵役?
痴線
徵兵制永遠唔會有你講嘅嘢 九成九濫竽充數 嚇下人咋
台灣喜劇報告班長就係講義務兵役醜惡
八個字重賞之下必有勇夫 募兵制人工高福利好先解決軍事問題
之後每年要返軍營訓練14日
直至60歲
見佢揀得呢條路都知全家又窮又冇腦
政府規定
除非你係官家子弟/超級富豪
佢係用乜方法留到係英國做黑工20多年,仲捱得過windrush scandal果陣既hostile environment policy?

咁樣都呆到20年,其實係咪有決心根本唔需要BNO visa
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞